Járvány

2020.04.02. 09:56

Ingyenes védelmet ad minden diáknak, tanárnak az ESET

Az ismert vírusvédelmi cég nemrégiben kínált 3 hónapos Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverzióját meghosszabbítva, április 15-ig igényelhetik a cég honlapján.

Forrás: Shutterstock

A meghirdetett ingyenes vírusvédelmet a diákok és szüleik itt, a tanárok pedig itt kérhetik.

Mindössze egyetlen regisztrációval felkészült segítséget kaphatnak felhasználók: az ESET szakemberei segítenek a beállításokkal, a telepítéssel kapcsolatban, és gyakorlati lépésekben mutatják meg, hogyan lehetnek a felhasználók biztonságban az interneten ebben a nehéz helyzetben is.

Amit a járvány idején különösen fontos tudni

A koronavírus járvány következtében elrendelt intézkedések miatt rengetegen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, illetve távoktatásra.

Ezt a kiberbűnözők is jól tudják, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát

az otthoni munkavégzés, a távoktatás, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkeresés területén.

Jó tudni, hogy a statisztikák alapján a vírusok, kártékony kódok 38%-a álcázza magát Microsoft Office dokumentumnak, vagy használja fel formátumot a támadásokhoz, hiszen rengeteg iskola és munkahely ezen a platformon működik jelenleg. A koronavírushoz kapcsolódó email-es támadások 667%-kal növekedtek az elmúlt időszakban, március 1–23. között 467 825 adathalász támadást regisztráltak, amelyből 9 116 kapcsolódott a koronavírushoz. Ez a szám februárban 1 188, januárban pedig mindössze 137 volt.

A járvány alatt 667 százalékkal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma.

Az okostelefonok, táblagépek elleni támadások is meredeken emelkednek, jelenleg 24 ezer rosszindulatú alkalmazást blokkolnak az áruházak naponta, miközben a Statista adatai szerint a mobil okoseszközök csupán fele használ valamilyen vírusvédelmi megoldást.

Az AVTest nyilvántartása szerint mára az egyedi kártékony kódok száma már meghaladta a 1 milliárd 37 milliót.

Ebben az időszakban várhatóan emelkedik majd a feltört fiókok, ellopott jelszavak mennyisége is.

A Have I Been Pwned adatbázisába 2019-ben óránként 19 ezer új ellopott fiók került bele, 2020 márciusára pedig összesen 9 és fél milliárd kiszivárgott jelszó található ebben az adatbázisban.

Szinte minden érintett szervezet (WHO, CSIRTs, Europol stb.) igyekszik felhívni a figyelmet a koronavírus terjedéséhez köthető kibertámadások jelentős növekedésére. Az akciók során jelentősen megnövekedtek a zsarolóvírusos támadások is: a Cybersecurity Ventures adatai szerint, míg 2016-ban átlagosan 40 másodpercenként történt egy fertőzés, ez az adat 2020 első 3 hónapjában már 13 másodperc volt, amely 2021-re várhatóan 11 másodpercre, még gyakoribbra változik majd, mindezzel 20 milliárd dolláros kárt okozva.

A munkahelyi adatok kiszivárgása, a számítógépünk működőképessége szinte kritikus a jelenlegi helyzetben, amelyben létszükséglet a távoli munkavállalónak és a diákoknak a folyamatos rendelkezésre állás. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy óriási mennyiségű laptop fogy a magyar üzletekben, sok helyen időleges készlethiány is fellépett.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!