Kifejezetten magyar weboldalakhoz

2019.01.14. 12:52

Ingyen elérhető az álhírek és adathalászok elleni magyar program

A tesztidőszak letelt, már letölthető a Böngésző Biztonsági Kiegészítő nevet kapott fejlesztés.

Fotó: Shutterstock

A Makay.net kibervédelmi vállalkozás fejlesztésének célja: figyelmeztetni a felhasználókat az éppen böngészett weboldal esetleges veszélyeire.

A felhasználók az

álhírek, csalások és uszító tartalmak esetén, adathalász és más, nem-biztonságos weboldalaknál kapnak riasztást

a képernyő tetején és a weboldalra felragasztott buborékban.

A kiegészítő azonnal magyar nyelvű magyarázatot is nyújt a felhasználónak, ha a böngésző webcím mezője mellett elhelyezett ikonra kattint. Információkat kaphatunk a probléma okáról és a szükséges teendőkről.

Az innen letölthető Böngésző Biztonsági Kiegészítő egy közel 70 weboldalt számláló, folyamatosan bővített és visszaellenőrzött fekete- és szürkelista alapján azonosítja a veszélyeket.

Külön figyelmet kapnak az adathalász oldalak, ahol a különböző webcím-trükköket leplezik le. Ilyen volt a számos nevezetes eset közül, amikor a csalók például ezzel a címmel próbálták elhitetni, hogy OTP oldallal van dolgunk:

www.otpbank.hu-netbank.info/portal/hu/OTPdirekt/Belepes

A Böngésző Biztonsági Kiegészítő árulkodó weboldal-elemeket keres az éppen megnyitott weboldalon. A manapság oly divatos Telekom, OTP, K&H és Facebook adathalász internetes oldalak jelentős része ellen már jelenleg is hatékony védelmet biztosít.

A felhasználók a riasztások mellett javaslatokat is kapnak a további teendőkre, így elkerülhetik az internet kétes weboldalainak veszélyeit.

A Böngésző Biztonsági Kiegészítő jelenleg csak Google Chrome-ra érhető el, de néhány napon belül Mozilla Firefoxra is kiadják

Fontos megjegyezni, hogy a bővítmény is tévedhet, hiszen a kiberbűnözők folyamatosan a kiskapukat keresik, ráadásul időnként fals-pozitív találatokkal is találkozhatunk. Ezeket a hibajelenségeket a fejlesztő a lehető leghamarabb feldolgozza.

A Böngésző Biztonsági Bővítmény semmilyen adatot nem továbbít és nem tárol a felhasználók eszközein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!