15 másodperc világhír

2020.02.25. 17:51

Hogyan kereshet milliókat (dollárban) egyszerű TikTok videókkal

A menő videómegosztó tinisztárjai jó hullámra ültek: idén ebből dől a pénz.

Forrás: Shutterstock

A Z-generáció tagjai nem űrhajósok, tűzoltók, meg popsztárok szeretnének lenni, hanem vloggerek, videó bloggerek – mint nemrég kiderült egy reprezentatív felmérésből.

Az idei nagy sláger a TikTok, a kínai okostelefonos alkalmazás, amelyben 15 másodperces videókat osztanak meg.

Bár a videók villanásnyi rövidek és többnyire igen-igen egyszerűek, háttérzenére tátognak és mozognak rajtuk. De talán éppen azért, mert annyira naivan szakszerűtlenek, a legifjabbak körében hitelesebbnek tűnnek, mint a szembeötlően egyre profibb Youtube és Instagram csatornák.

A látszólag könnyű kézzel készített, gyermeteg „alkotások” mögött már ott áll a nagy márkák, a multik pénzügyi ereje.

Miért tolnak ennyi pénzt ezekbe a videókba?

Piackutatók úgy számolják, hogy a legnépszerűbb tiktokerek ma akár 200 000 dollárt (63 millió forintot) kereshetnek posztonként, ha a márkákat reklámozzák és együttműködnek velük. A Morning Consult kutatói friss kutatásukban azt állítják, a TikTok népszerűsége olyan gyorsan növekszik, hogy közülük egyesek egymillió dollárt is kereshetnek.

Három példa a szépen tollasodó ifjakra:

A 17 esztendős amerikai énekesnő állítólag a leginkább piacképes jelenlegi tiktoker, a kutatók becslése szerint 197 000 dollárt (62 millió forintot) kap posztonként.

Greynek több mint 38 millió követője van a TikTok-on, ahol naponta jelenik meg és hozzászólásai több mint 2 milliárd lájkot eredményeztek.

Egy példa: tavaly az amerikai Chipotle gyorséttermi lánc fizetett neki, hogy részt vegyen a „guac song dance-off” rendezvényen. A hashtag kihívást – egy hivatalos TikTok kampányt, amelyben az alkotó egy meghatározott hashtagot használ egy szponzorált videóhoz – #GuacDance-nek hívták.

A top 20-ba tartozik egy Los Angeles-i pomerániai kutya, a maga 20 millió követőjével – ez kétszerese az Instagram követői számának. Az eb – vagy tán inkább a gazdája – posztonként 100 000 dollárt (30 millió forintot) kereshet, állítja a Morning Consult.

A tizenkilenc éves indiai lánynak 19 millió követője van, s naponta tízezrével csatlakoznak fiatal nők a táborához.

A bollywoodi színésznő a TikTok klasszikus videóit jeleníti meg tátogással.

Mi lehet siker titka?

A Bhatia videóihoz hasonlók népszerűségét talán tényleg a megoldás egyszerűsége magyarázza: a könnyed megoldások

azt sugallják, hogy a rövid videoklipek percek alatt elkészíthetők, hogy bárki megcsinálhatná ezeket, akár mi is elkészíthetnénk.

A slágerzene, a többnyire amatőr tánc és a humoros klipek átlépik a nyelvi akadályokat: minden kontinensen, kultúrától függetlenül megnézhetők.

Honnét jön a pénz?

A Morning Consult becslése szerint a népszerű TikTok csillagoknak követőnként 0,005 USD-t fizethetnek: ezt kell felszorozni a milliókkal.

A 800 millió aktív felhasználóval rendelkező TikTok tulajdonosa, a pekingi székhelyű ByteDance technológiai vállalat értékét 75 milliárd dollárra becsülték 2018-ban. Ekkora felhasználó- és posztszám mellett persze (persze?) becsúsznak mindenféle hibák is: az amerikai hatóságok már 5,7 millió dolláros bírságot szabtak ki a gyermekek adatainak illegális gyűjtéséért. Azért is bírálták a céget, hogy cenzúrázza a kínai kormányzatnak kellemetlen videókat, köztük a Tiananmen tér vagy a tibeti függetlenség megemlítését.

A Snapchat alapítója, Evan Spiegel, a minap azt mondta, hogy „nagy rajongója” a TikToknak, és arra számít, hogy a TikTok meghaladja a Facebook tulajdonában lévő Instagram adatait.

„A közösségi oldalak valójában a státuszról szólnak, hogy mutassuk meg az embereknek, hogy jól vagyunk, kedveléseket és hozzászólásokat kapjunk” – mondta Spiegel. A TikTok viszont szerinte „más emberek szórakoztatására készíti produktumait”.

Most éppen ez megy jól

Hihetetlen összegnek tűnik az ember szemében, hogy egy TikTok influencer egymillió dollárt söpörjön be egy posztért.

Ez azonban egy multi marketingbüdzséjében nem olyan nagy összeg. James Whatley, a Digitas UK marketingügynökség stratégiai partnere szerint a jelenség példázza, hogy a nagy márkák hogyan mozgatják a figyelmüket és csoportosítják át a pénzüket ide-oda. A hagyományos tradicionális médiától, például a televíziós és óriásplakát reklámozásától kezdve a legfiatalabbak szemében „hiteles forrásnak” látszó TikTokig.

„Reális számok ezek, ha megnézzük, hogy a multik mennyi pénzt dobtak ki mondjuk az Instagramra„ – mondta. – „A TikTok újdonság, hát egy tonna pénzt tesznek rá.”

Elcsípik az első számú influencereket, hogy a videókban hirdessék a nagy márkák termékeit.

„Minden évben mindig van egy újabb platform, és a márkák a költségvetésük 10% -át arra fordítják. Tavaly az Instagram Story ment, előtte meg a Snapchat. Az idei slágercikk a TikTok. ”

Paul Lee, a Deloitte tanácsadó cég technológiai kutatási vezetője szerint nagyon kevés ember fog nagyon sok pénzt keresni a TikTokkal.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!