Veszélyes magánügyek

2021.03.09. 18:00

Hálószobatitkok a neten – túl okos felnőtt játékok

Mikor pár éve az internet, a hálózatok, a távoli irányítás beköltözött a szexjátékokba, a magántitkok kiszivárgásának lehetősége is megjelent. A távolságtartás is növeli a keresletet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha internetre kapcsolt a kütyü, akkor az elővigyázatlan használatnak sírás is lehet a vége.

Fotó: Shutterstock

Nyilvánosan kevesen beszélnek az okos örömszerző játékokról, a legközelebbi barátok sem tudnak róluk. Mégis, nem csak az eladási adataikból lehet arra következtetni, hogy mennyire sokan veszik igénybe az ilyen eszközöket: népszerűségükről az is árulkodik, hogy hány felhasználó személyes adata, fotója, videója kerül ki általuk a nem kívánt nyilvánosság elé.

Mert a mai eszközök jelentős része a webre csatlakozik.

Minap írta meg a Newsweek a Qiui által gyártott, Cellmate nevet viselő, a partner által mobilappal távolról irányítható, nyitható és zárható „férfi erényöv” sztoriját.

Mint kiderült, a Cellmate felügyeletét hackerek könnyedén átvehetik és

a szó szoros értelmében nyithatatlan csapdába ejthetik az illető intim testrészét.

Úgy hangzik, mint egy butácska disztópikus film sztorija? Pedig már megtörtént.

Az első ismertté vált áldozat a hírek szerint bizonyos Sam Summers lett, kitől 1000 bitcoint követeltek, hogy feloldják szokatlan fogságából. A fémből készült övet mechanikusan csak nagy teljesítményű vágóeszközzel, csiszológéppel lehet felnyitni.

Nem is csak a fizikai veszély okozhat esetenként gondot, hanem az, hogy az eszköz rendkívül érzékeny személyes adatokat továbbíthat – neveket, helyszíneket, születésnapokat, jelszavakat és telefonszámokat, bármit, amit csak egy okoseszköz megszerezhet.

Nem a Cellmate tavaly év végi botránya volt az első.

Zajos balhé támadt a „Panty Buster” körül is. A Vibratissimo márka okoseszközén hackerek egy Bluetooth-hiányosság révén úgynevezett hátsó ajtót fedeztek fel, amelynek kihasználásával hozzájutottak tízezrek adataihoz, köztük a képeihez, az üzeneteihez, jelszavaihoz. A hiányosságot csak egy későbbi szoftverfrissítés küszöbölte ki.

A jelentős eladási számokat elért „Lovesense” – a gyártó szerint a világ első számú távirányítású dildója –, szintén Bluetooth sérülékenységnek, illetve MTM-nek esett áldozatul. Miként a mobilon szintén a partner eszközéhez távolról kapcsolódó „Lush” is, amelyik a felhasználó tudta nélkül rögzítette a környezeti hangokat.

A legaggályosabb holmi címét vélhetően a „Siime Eye” nevű vibrátor érdemelheti ki, melynek

beépített kamerája élő, stream videókat közvetített.

Ezt a készüléket Skype hozzáféréssel, wifivel szerelik, a videókat automatikusan hálózatra menti, s e-mailben is küld képeket.

Még 2017-ben a Pen Test Partners biztonsági cég kutatói jelezték ezt a „dildo kamera hack”-et. Ami azért történhetett meg, mert az eszközök jelszavát az alapértelmezett 88888888-nak hagyták a szoftveres beállításokkal nem bíbelődő felhasználók, így aztán bárki könnyen hozzáférhetett a közvetítésükhöz.

Érdemes számolni vele, hogy ezek az eszközök éppen olyan okosak, mint bármelyik más, a háztartásban megtalálható intelligens holmi, virtuális szemüveg, okostermosztát, netre kapcsolt hűtő.

Szakértők azt tanácsolják, hogy a fenyegetések kivédéséhez kötelező megváltoztatni minden otthoni eszköz – felnőttjátéktól a nyomtatóig – gyári jelszavát, végponttól végpontig terjedő titkosításokat alkalmazni, egyedi jelszót adni az otthoni routernek, wi-finek is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!