Életet menthet

2019.09.09. 13:50

Féregszerű gyógyító robotot küldenek az emberi agyba (videó)

Felfokozott jelzőket használnak a szakértők az új technológiával kapcsolatban: akad, aki egyenesen „kvantumugrásnak” nevezi a stroke gyógyításában.

Forrás: Shutterstock

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai fejlesztettek egy eszközt, ami a sokak halálát okozó stroke (agyérgörcs, agyvérzés) kezelésében ezúttal megérdemli a kissé elcsépelt, „forradalmian új” jelzőt.

Röviden: egy féregre, kukacra emlékeztető robotot terveztek, ami képes keresztülhaladni az emberi agy belsejében lévő apró erek bonyolult útvesztőjén, hogy

megtalálja a stroke-ot okozó vérrögöket és helyreállítsa a vér áramlását.

Az eszköz lézerrel sugározza majd az eldugult ereket, pontos dózisban adagolva az alvadékoldó gyógyszert.

A fejlesztés még korai szakaszában tart, de a szakértők óriási lelkesedéssel üdvözölték a Science Robotics folyóiratban publikált technológiát.

Életmentő fejlesztés, kvantumugrás a szaktudományban

Jelentősen javíthatja a lehetőségeinket – mondta Ralph Sacco, a Miami Egyetem Orvostudományi Iskolájának neurológiai elnöke, az American Heart Association volt elnöke: – „Kvantumugrás lenne a véralvadék-visszanyerési terápiában.”

Mindezt lehetővé tenné, hogy több beteget kezeljenek az úgynevezett arany óra alatt, vagyis még mielőtt az oxigénellátás nélkül maradt agyszövet elhalna, s a beteg a tartós rokkantság állapotába kerülne vagy elhalálozna.

Évtizedbe telik a hétköznapi alkalmazása

Az MIT kutatóinak videója mágneses irányítású készülék korai prototípusát mutatja be, amely gyorsan átjut az agy érrendszerének valós méretű másolatában, s eléri a szimulált vérrögöket.

Mivel a robotot inkább a mágnesek vezérlik, az orvosok távolból is elvégezhetik a beavatkozást, nem kell a helyszínen tartózkodniuk. Xuanhe Zhao, a MIT docense, az eszközt fejlesztő csapat tagja úgy véli, mesterséges intelligenciát is fognak építeni a vezérlőrendszerbe, hogy ne csak a témára szakosodott agysebészek használhassák.

Zhao szerint az eszköz állatokon történő tesztelése megkezdődhet egy-két éven belül, viszont évtized, vagy még több idő kell, mire emberek kezelésére alkalmazhatják.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!