Ingyenes és biztonságos

2019.03.20. 18:13

Egyszerűen kényelmesebb lett a frissített Firefox

Szuper újdonság a hanglejátszás blokkolása és a webhelyek szerinti beállíthatóság megjelenése.

Forrás: Shutterstock

Csönd legyen végre!

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy weboldal betöltődése után az kéretlenül elkezdett valamit hangosan lejátszani.

Sokszor igazán kellemetlen tud lenni a zajongás – különösen oda nem illő környezetben –, hogy sok idő eltelik, mire megtaláljuk a hangot lejátszó oldalt. Még úgy is, ha a Firefox lapfülön jelzi, melyik betöltött weboldal játszik le hangot.

A most megjelent Firefoxban már csak azoknak a weboldalaknak van hangja, amelyeknek kifejezetten engedélyezzük.

Ha egy webhely hangot játszana le, külön ikon jelenik meg a címsávban és az „i” betűre kattintva jelezhetjük, hogy szeretnénk blokkolni vagy engedélyezni a honlap automatikus hanglejátszást.

A „Beállítások” között található „Adatvédelem és biztonság” fülön megváltoztatható az alapértelmezett működés „A weboldalak automatikus hanglejátszásának blokkolása” beállításánál, illetve itt vehetünk fel újabb blokkolás alóli kivételeket is.

Ez az újdonság az Andoid-on megjelenő verzióban is megjelent.

Persze, keresés, de jobban

A Firefox eddig is lehetőséget biztosított a lapok közötti hatékony keresésre. Ehhez nem kellett mást tenni, mint a címsávba a beírni „% keresett lap”. Azaz a címsávban százalékjellel indított szövegek eddig is a lapok között kerestek.

Ez a funkció most a felhasználói felületen is elérhetővé vált: a lapok legördülő menüjében jelent meg egy „Lapok keresése” lehetőség, ami ugyanezt a szolgáltatást biztosítja, sőt konkrétan a százalékjelet írja be előre.

Másik kereséssel kapcsolatos újdonság, hogy a Privát böngészés módban megjelenő új lapon elérhetővé vált a kereső.

Érthetőbbre vett magyarázatok a tanúsítvány hibákról

Számos, a felhasználók szempontjából kisebb jelentőségű javítás között a Firefox most megjelent verziójában újdonság, hogy a tanúsítványok hibáival kapcsolatban részletesebb információkkal szolgál.

Így a felhasználóknak talán egyszerűbb döntést hozniuk, hogy a hiba miatt milyen lépéseket tegyenek, például, ne látogassák meg az oldalt, vagy jelezzék az üzemeltetők felé a problémát.

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. Frissült az androidos és az iOS Firefox is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!