Mindennapi életet segítő

2021.10.25. 09:24

Egyszerű ötletek taroltak a RESTART2021-en

Világmegváltás helyett hétköznapi problémákat oldottak meg a hétvégén megrendezett RESTART2021 ötlet és startup verseny legjobbjai.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mostanában a startup világ a környezettudatosság, a mesterséges intelligencia, a megújuló energia körül forog.

A témában szinte minden héten látunk világmegváltó ötleteket, tehetséges fiatalokat és lelkes támogatókat. A Pozi.io alapítói most mégis egy olyan startup versenyt szerveztek, ahol a versenyzők a világmegváltás helyett egyszerű, mindennapi életünket segítő megoldásokkal nevezhettek. Az ötletgazdák olyan témákra koncentráltak, amelyeket eddig a startup ökoszisztéma jórészt figyelmen kívül hagyott. A nemzetközi mezőnyben az idősek, a kisgyermekek, vagy a bántalmazott nők problémái, a lelki egészség és az egészséges életmód is reflektorfénybe került.

A Babypurp szájpenész elleni gyerekcumit kínál, a Kontekt időseknek nyújt videós szolgáltatást televízión keresztül, a MINDiet a lelki egészség visszaállításával segít másokon, a Two4.all pedig például egy bloggal kombinált egészségtudatos webshopot tervez elindítani.

A RESTART2021 a Covid utáni újrakezdést támogató ötletekben is igen erős volt,

hiszen konkrét célcsoportok valódi igényeire kínáltak szolgáltatásokat az ötletgazdák. A Flame az önkéntes tűzoltóknak tervezett mobil appot, míg az Atelierul meu az autószerelő műhelyek napi gondjait orvosolná.

Természetesen érkeztek egészen meglepő ötletek is. Ezek közül talán a legérdekesebb egy mongóliai egyetemista projektje volt, amely a Góbi-sivatagban építene űrhajós kiképzést és turisztikai szolgáltatásokat nyújtó földi űrbázist.

„Az egyszerűség legtöbbször egy termék vagy szolgáltatás sikerének a kulcsa. Az életünk minden területén adódnak megoldandó hiányosságok. A Pozi.io innovátorai pont ezekre a kérdésekre adnak, valódi megoldásokat. Sokkal egyszerűbbnek látjuk egy ilyen projekt sikerre vitelét, mint a bonyolult, nagy szakértelmet igénylő startupokét. Szükség van mindkettőre, de mi most a kisebb léptékű, de igen fontos megoldásokat értékeltük.” – foglalta össze az esemény üzenetét Kovács Roland, a Pozi.io CEO-ja.

A RESTART2021 főtámogatója az NDV Innovation Kft. volt, melynek tulajdonosa, Pap Csaba szerint hatalmas szükség van a működő megoldásokra: „A piac folyamatosan igényli az olyan ötleteket, amelyek jobbá, egyszerűbbé teszik az emberek életét. A most kiválasztott projektek hamarosan vállalkozások formájában, szolgáltatásokként jelennek meg, ebben kívánunk nekik segítséget nyújtani.”

A Pozi.io egy olyan folyamatosan bővülő, nemzetközi innovációs közösség, ahol már bárki megszervezheti a rendezvényeit. Lehetőséget biztosít akár már egy lokális meetup lebonyolításához is, de hamarosan akár nemzetközi konferenciák, határokon átnyúló hackathonok is bekerülnek majd az oldal rendezvény és verseny kínálatába.

Már mintegy 60 országból regisztráltak felhasználók a Pozi.io oldalán, így a versenyben a magyar és az erdélyi versenyzőkön kívül, amerikai, német, finn, mongol, arab és indonéz csapatok is bejutottak a döntőbe. A zsűri elnöke, Ming Xia HO, az amerikai Draper Startup Network, képviselője volt, amely nemzetközi szervezetként szintén az országokon átívelő startup kapcsolatok felépítésén dolgozik. Ebbe a hálózatba már Magyarország is bekapcsolódott, többek között a most megvalósult rendezvénnyel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!