Járvány

2020.05.05. 12:30

Egyet sem csuklottak a techipar óriásai a válság miatt

Míg a légitársaságok, szállodaláncok, éttermek és több millió kisvállalkozás a járvány alatt a puszta fennmaradásért küzd, a világ legjelentősebb technológiai vállalatai szinte meg sem rezzentek.

Forrás: Shutterstock

Legalábbis a tegnapig befutott első negyedéves pénzügyi adataik szerint csaknem mindegyiknek zavartalanul nőtt a bevétele.

A Statista ábráján az első, világoskék oszlop a tavalyi, a sötétkék oszlop az idei első negyedév bevételi adatait mutatja.

Infographic: Tech Giants Shrug Off COVID-19 Crisis in Q1 | Statista

2020. első három hónapjában a GAFAM (Google Alphabet, Apple, Facebook, Amazon és Microsoft) vállalatok bevételnövekedést mutattak ki a COVID-19 pusztítása ellenére.

Nem meglepő, hogy a világjárvány leginkább az Apple-t, a csoport úgymond hardver-központú cégét sújtotta. Az Apple az egyetlen az öt vállalat közül, amelyik ebben az időszakban nem tudhat magáénak kétszámjegyű növekedést. Bezzeg az Amazon 26 százalékkal gyarapodott.

Noha ezek az eredmények igen kedvezőek, fontos megjegyezni, hogy a világjárvány hatásai azért valószínűleg megmutatkoznak majd az év második negyedévének eredményeiben.

A kínai gyártás leállása nehéz helyzetet teremtett számos vállalat számára. A keresletet nyilván tovább gyengíti, hogy tömegek vesztették el a munkahelyüket vagy a jövedelmük egy részét. Bíztató, hogy több cég április végére a kereslet fellendülését jelentette.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!