Ilyen lesz a világ?

2020.11.06. 06:00

Egy egész görög szigetet elektromobilissá alakítanak

Az égei-tengeri Asztipáleát a klímasemleges közlekedés mintaszigetévé alakítja a görög kormány és a Volkswagen-csoport.

Forrás: Shutterstock

A projekt középpontjában okos mobilitási szolgáltatásokra, például

egész évben működő, elektromosjármű-alapú utazásmegosztásra épülő közlekedési rendszer áll.

A hagyományos autókölcsönzés egy részét autómegosztó szolgáltatás váltja fel, amely nem csupán elektromos autókat, hanem elektromos robogókat és kerékpárokat is kínál. Ez már önmagában is jelentősen csökkenteni fogja a járműflottát a szigeten, ahol összesen nagyjából 1500 belső égésű motorral működő járművet cserélnek le 1000 elektromos alternatívára.

Fotó: Greek City Times

A sziget karbonsemlegessé tételét a görög kormány azzal támogatja, hogy 12 ezer euróig terjedő támogatást nyújt elektromos autók vásárlásához, a német autógyár pedig kedvezménnyel kínálja majd villanyautóit Asztipálea lakóinak és vállalkozóinak. A Volkswagen segít kiépíteni a töltőhálózatot is.

Az elektromos járműflotta működtetéséhez szükséges villamos áramot kizárólag környezetbarát forrásokból, szél- és napenergiából tervezik fedezni a jelenleg még teljes egészében fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó kicsiny égei-tengeri szigeten.

Herbert Diess, a kezdetnek három-, középtávon tízmillió eurót befektető Volkswagen elnöke szerint a világon egyedülálló projektről van szó,

az asztipáleai modell két-három évre sűrítve mutatja be, milyen lehetne a világ többi része 20-30 év múlva.

A VW-éhez hasonló összeggel támogatja a projektet a görög állam is.

A nagyjából 100 négyzetkilométeres Asztipálea lakosainak száma 1300 fő, de évente mintegy 70 ezer turista keresi fel az Égei-tenger déli részén fekvő szigetet, aminek tömegközlekedési járműparkja jelenleg mindössze két autóbuszból áll.

Borítóképünkön Asztipálea szigete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!