Alig vártuk

2021.05.11. 15:03

Be fog szólni a Facebook az eszetlenül megosztóknak

Hány ismerős hajigál be az idővonalunkra első pillantásra érdekesnek tűnő bölcsességeket?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha meggondoljuk, ennek a „szolgáltatásnak” már eleve ott kellett volna lennie a közösségi oldal algoritmusai között.

Elkezdték tesztelni a Facebookon a programot, ami észleli, ha valaki úgy akar megosztani valamit, hogy ő maga el sem olvasta. Ekkor egy felugró ablakot fog látni – sajnos egyelőre még nem biztos, hogy magyarul is –, ami arra figyelmezteti, hogy

de hiszen még át sem olvasta!

Starting today, we’re testing a way to promote more informed sharing of news articles. If you go to share a news article link you haven’t opened, we’ll show a prompt encouraging you to open it and read it, before sharing it with others. pic.twitter.com/brlMnlg6Qg

Valóságos áldás lenne, ha a próba után általánosan bevezetné a közösségi óriás ezt a funkciót, ami talán visszavenne valamennyit a gyorskezű megosztók feneketlen hírözönéből.

Az óriásvállalat hivatalos indoklása árnyaltan fogalmaz:

„támogatni akarják a tájékozottabb megosztást”.

Első körben a Facebook világszerte a felhasználók 6 százalékánál, androidos telefonokon vezeti be a „támogatást”.

Ez újabb lépésük akar lenni abban az irányban, hogy próbálják visszafogni sokak hajlandóságát, hogy az összefüggések, a hátterek legcsekélyebb átgondolása nélkül, vadul terjesszenek provokatív címekkel napvilágot látó tartalmakat.

Kérdés persze, hogy attól, hogy felugró ablakban figyelmeztetik a felhasználókat, vajon hányan fogják tényleg elolvasni a hírt, vagy inkább csak kattintanak majd egyet a címen.

Van remény: a Twitteren még tavaly tesztelt hasonló funkció hatására negyven százalékkal több cikket olvastak el, mielőtt mások elé tolták volna.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!