Az Erő vele van

2020.11.24. 18:00

Azt mondja a japán űrhajós, hogy a SpaceX a legjobb

Szeretne még egy negyedik űrhajóra is felkerülni.

Forrás: NASA

November 16-án startolt a SpaceX magántársaság első üzemszerűen indított űrhajója, a Crew-1, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson. Következő napon, 27 órás teljesen automatizált repülést követően csatlakozott a Dragon a Nemzetközi Űrállomáshoz.

The " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SpaceX #CrewDragon hatch opened at 1:02am ET and astronauts Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker and Soichi Noguchi entered the station moments later joining the Exp 64 crew. https://t.co/yuOTrYN8CV pic.twitter.com/gbmPpibTXc

— Intl. Space Station (@Space_Station) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 17, 2020

Nogucsi Szoicsi asztronauta már három különböző űrhajón repült, bőven van személyes tapasztalata.

„A Dragon a legjobb” – mondta.

Fotó: NASA

Az 55 éves japán mérnök-űrhajós összesítve már több mint egy évet a Földön kívül tölt majd, mikor társaival együtt tavasszal visszatér. Először 2005-ben a Space Shuttle Discovery amerikai űrsiklóval, aztán 2009-ben az orosz Szojuzzal, most pedig az Elon Musk-féle NASA űrrepülővel állt bolygókörüli pályára.

Ő a történelemben a harmadik ember, aki már három űrhajót is kipróbált.

Miután a Dragon – a Sárkány – megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, újságírói kérdésre természetesen azt felelte, hogy ez az űrhajó a legjobb.

„A felszállás félelmetes élmény volt. Ez nem egyszerűen felszállt, hanem leugrott a padról”

A veterán űrhajós reméli, hogy egy negyedik űrhajó is felkerül listájára: a SpaceX csillaghajójára akar kerülni. A SpaceX ezzel akar majd nekivágni a Holdra és a Marsra tervezett misszóknak.

Az Erő bizonyára vele lesz, hiszen a Crew-1 fedélzetén teljesített szolgálatot plüssben Yoda mester is, egyenesen a Csillagok háborújából.

Yes, that's Baby Yoda floating through space aboard the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SpaceX #Crew1 mission pic.twitter.com/UmW5pV4ylX

Borítóképünkön Nogucsi Szoicsi az ültetvényével a Nemzetközi Űrállomáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!