Konzervatív média

2021.04.20. 12:18

Az Apple-n újra elérhető a Parler konzervatív közösségi app

Az internetes szólásszabadságról szóló vita középpontjában álló, Parler nevű, konzervatív közösségi média alkalmazásának újraindításáról döntött az Apple.

Amazon, Apple and Google Cut Off Parler, a free speech app Parler on Jan 8, 2020. Parler, a social network that pitches itself as a free speech alternative to Twitter and Facebook, is suffering from whiplash. Over the past several months, Parler has become one of the fastest-growing apps in the United States. Millions of President Trump?s supporters have flocked to it as Facebook and Twitter increasingly cracked down on posts. By Saturday Jan 8 morning, Apple listed Parler as the No. 1 free app for its iPhones. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

Forrás: EyePress News / AFP

Fotó: EyePress via AFP

A harapott almás óriásvállalat „kifogásolható tartalomként” januárban távolította el a Parlert az App Store-ból.

Az Apple vezetése hétfőn a Mike Lee utahi republikánus szenátornak és Ken Buck coloradói republikánus képviselőnek küldött levelében tudatta, hogy

a Parler továbbfejlesztett alkalmazását hamarosan jóváhagyják, így az ismét elérhető lesz a felhasználók számára.

On March 31, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SenMikeLee and I sent a letter demanding answers about why Apple removed Parler from the App Store.

🚨Today, we received a response: Parler will be reinstated on the App Store. Huge win for free speech. pic.twitter.com/FQBDSSSFGk

— Congressman Ken Buck (@RepKenBuck) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 19, 2021

Az óriáscég levelét Buck képviselő hozta nyilvánosságra a Twitteren, majd a hírt megerősítette Lee szenátor irodája is. Az Apple nem kívánta kommentálni az információt, a Parler pedig nem reagált a The Wall Street Journal című lap munkatársának megkeresésére.

A képviselőknek küldött levélben az Apple vezetése kiállt a korábbi döntése mellett, amellyel eltávolította az alkalmazást az elérhető appok tárhelyéről. Az indoklásban olyan korábbi Parleren megjelent posztokra hivatkoztak, amelyek

szerintük rasszisták voltak és vallásokat ócsároltak, vagy erőszakra buzdítottak.

Az Apple tájékoztatása szerint munkatársai január óta „érdemi és tartalmas párbeszédet” folytattak a Parler munkatársaival, és az alkalmazást gyártó cég további fejlesztéseket és szabályozást ígért. Ezek mibenlétéről azonban nem közölt részleteket.

Ken Buck képviselő a Twitteren úgy fogalmazott: a döntés

„hatalmas győzelem a szólásszabadság számára”.

A Parler közösségi portál – amely formájában a Twitterhez hasonlít – 2018-ban indult, és rendkívül gyorsan népszerűvé vált Donald Trump republikánus elnök támogatói körében.

Felemelkedése egybeesett azzal, amikor a Twitter egyre agresszívabban lépett fel a nem tetsző tartalmak ellen, sok Twitter-fiókot be is tiltott. Mark Meckler, a Parler igazgatója februárban azt közölte, hogy a platformnak több mint 20 millió felhasználója van.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!