Félrevezet az „e”

2019.09.23. 14:51

Átverés az e-cigi utalása a digitális világra

Aljas trükköket is bevetnek, hogy a fiatalokat rászoktassák az egészségkárosító divatra.

Az e-cigaretta úgy néz ki, mint egy menő okoskütyü, pedig nikotint szív be vele a gyerek. Menőséget csináltak a gyártók az e-cigarettából, és úgy tesznek, mintha nem lenne káros – így szoktatják rá a gyerekeket – mutat rá a Ripost.

Nem csoda, hogy rohamosan nő az e-cigiző gyerekek száma.

Változik a célcsoport, a cél ugyanaz

Először az idősebb korosztályt célozták meg a gyártók az e-cigarettával, azt hangsúlyozva, hogy segít a leszokásban. Gyorsan kiderült, hogy ez nem így van. Ma már inkább a fiatalokat célozzák meg és a gyerekkori ízekkel, a digitális világgal és modern dizájnnal teszik kecsegtetővé az egészséget súlyosan veszélyeztető e-cigarettát.

Nem is csoda, hogy az adatok szerint meredeken nő az e-cigiző fiatalok száma. A 13-15 év közöttiek 23%-a kipróbálta már az e-cigit, átlagosan 14 éves korban az utolsó felmérések szerint, és minden tizedik gyerek szívott e-cigit az előző 30 napban – ez pár éve még csak minden harmincadik volt.

Kampányt indít a kormányzat az e-cigi ellen

Nem is csoda, hogy az egészségügyi kormányzat kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet az elektromos cigaretták veszélyeire. Az e-cigi ugyanolyan káros, mint a hagyományos társai, ám amíg a cigarettásdobozon fel van tüntetve, hogy súlyosan veszélyezteti az egészséget, rendszeres használata halálhoz vezethet, addig az e-cigik inkább veszélytelen és divatos elektronikus eszköznek tűnnek.

Mintha kütyü lenne: megtévesztő a dizájn

A modern formatervezésű, számtalan praktikus funkcióval felszerelt e-cigik vonzók a fiatalok számára. Nemcsak menőnek érzik magukat vele, de a szülők megtévesztésére is tökéletesen alkalmasak. Van, ami úgy néz ki, mint egy formatervezett pendrive, USB-töltős, s akad összecsukható, külső kijelzős mobiltelefonra emlékeztető vagy vezeték nélküli zenelejátszásra képes hangszórót idéző modell is.

Rákot okozhat az ízkoktél

Kókuszkrémes süti, tejszínes eper, ír kávé, szedres joghurt, krémcsoki, bourbon vanília, mentol, meggyes rágó – akár egy fagylaltos pult kínálata. Ám ezek valójában kivétel nélkül e-cigihez készült ízek, úgynevezett e liquidek, és az íz fokozható, szabadon kombinálható, hiszen a használó különböző arányban keverheti az aerosolokat, például a csokit a mentollal, a vaníliát az ír kávéval…

A gyermek- és ifjúkor legkedveltebb ízeit kínálják. Csakhogy az e-cigi nem ártalmatlan édesség, éppen az aromák adalékanyagai között találtak most a kutatók egy pulegon nevű vegyületet, amely rákkeltő.

Ráadásul a fiatalok gyakran vásárolnak e-cigi-töltőt interneten, kijátszva a korhatáros szigorítást – csakhogy a külföldről, Távol-Keletről származó töltőkben lévő adalékanyagok ellenőrizetlenek, így még veszélyesebbek.

Borítókép és illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!