Járvány

2020.05.01. 18:00

A hazudozás „HOAX” címkét kap Szlovákiában

Álhíreket leleplező programot indított a szlovák hírügynökség.

Forrás: Shutterstock

A szlovák állami hírügynökség, a TASR az AFP francia hírügynökséggel együttműködve leplezi le a félrevezető információkat és álhíreket. Az úgynevezett factchecing program keretében a koronavírus-járvánnyal és más témákkal kapcsolatos, a világhálón terjedő hamis információkat kívánják felderíteni – írja hírösszefoglalójában a V4NA hírügynökség.

Április 29-től a közösségi médiában, illetve a weboldalakon terjedő fényképek, az azokhoz tartozó leírások, videók és egyéb bizonyítékok segítségével leplezi le a szlovák hírügynökség az álhíreket. A TASR a HOAX címkével jelöli meg az ilyen információkat az ügyfelei számára, közzéteszi őket a weboldalán és a közösségi hálón.

A programot az AFP a Facebookkal együttműködve dolgozta ki még 2017-ben a francia elnökválasztást megelőző kampány során. Ma már tizenegy nyelven érhető el.

„A TASR hírügynökség garantálja, hogy a „tasr„ rövidítéssel megjelölt információk valósak, és ellenőrzött forrásból származnak. Ezzel harcolunk az álhírek terjedése ellen, és aktívan szeretnénk dolgozni ezek felderítésén is”, mondta a programmal kapcsolatban Vladimír Puchala, a TASR vezérigazgatója a ma7.sk portál beszámolója szerint.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!