Emberi próbálkozás maradványa

2020.10.12. 15:42

A Föld felé közelít a 60-as évekből visszamaradt űrszemét

54 évvel ezelőtti, sikertelen holdmisszió rakétájának egy darabja lehet a múlt hónapban felfedezett és eredetileg aszteroidaként azonosított objektum.

Forrás: Shutterstock

Mint kiderült, novembertől átmenetileg a Föld gravitációs csapdájába kerül a méretes darab.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató intézetének, a Jet Propulsion Laboratorynek a munkatársa, Paul Chodas szerint a hivatalosan 2020 SO jelzésű objektum az 1966-ban indított Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata lehet.

Az alábbi videón egy Surveyor-küldetés pillanatai láthatók.

A Surveyor-2 űrszonda leszállóegysége belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett és Nap körüli pályára állt űrszemétként.

A nagyjából 8 méteres objektumot szeptemberben észlelte egy hawaii teleszkóp. A méretei megegyeznek a Centauréval, amely kevesebb mint 10 méter hosszú és 3 méter átmérőjű lehet.

Chodas figyelmét egyebek között az keltette fel, hogy az objektum csaknem köralakú pályán kering a Nap körül, ami szokatlan az aszteroidáknál, valamint

a kisbolygókra jellemzőnél lassabb sebességgel közelít a Föld felé.

Ahogy az objektum közeledik, a csillagászok egyre pontosabb megfigyeléseket végezhetnek. Megállapíthatják például, hogy a külső erők (napsugárzás) hogyan hatnak az objektumra, ugyanis, ha valóban egy „üres konzerv”, akkor másképpen fog mozogni, mint egy aszteroida.

Chodas előrejelzése szerint az objektum nagyjából négy hónapig fog keringeni a Föld körül, miután a bolygó gravitációs csapdájába kerül november közepén, majd márciusban ismét visszaáll saját pályájára a Nap körül.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!