Videómegosztót törtek fel

2021.10.13. 06:00

24 millió ember intim adatait tették közzé az interneten

Nem csak a Facebook, az Instagram és a WhatsApp leállása tette kellemetlenné a múlt hetet. Vasárnap a hazánkban is kedvelt Vimeo felhasználói adatai kerültek napvilágra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan nem hiszik, hogy a személyes adataik nyilvánosságra kerülése árthat nekik. Ugyan, kit érdekel, én nem vagyok érdekes, mondják.

Pedig a személyes adatok megkaparintása sokféle rosszindulatú visszaélésre nyújt lehetőséget: nevünkben vehetnek fel juttatásokat, zsarolhatnak, vásárolhatnak.

A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Vimeo Livestreamről 24 millió, tehát mintegy két és fél magyarországnyi személy adata jutott ki, és a bizalmas infók elérhetőek a weben.

A Cool Tech Zone szerint az adatszivárogtató megosztja a felhasználóneveket, e-mail-címeket, közösségi hálózati adatokat és még sok mást. Hozzáférést enged minden olyan adathoz, amelyet a felhasználók az alkalmazásban való regisztrációkor adnak meg. A hacker mintát is adott – a kompromittált adatbázis egy töredékét:

A minta mellett egy linket is csatoltak a LiveStream felhasználói adatbázisának teljes letöltéséhez, amely több mint 7 gigabyte méretű!

Mi a tanulság?

A népszerű alkalmazások felhasználóinak adatbázisai naponta kerülnek nyilvánosságra és adják el azokat vagy teszik ingyenesen közzé (nemrég például 18 millió Twitter-fiók adatai szivárogtak ki a hálózatra).

A bűnözők más kiszivárogtatásokból újabb részletekkel egészíthetik ki a felhasználókról már rendelkezésre álló információkat, hogy később felhasználhassák ellenük.

A legtöbb adathalász átverés e-mailen keresztül veszi célba az áldozatokat. Ezért érdemes időben észrevenni a figyelmeztető jeleket.

  • Mindig ellenőrizzük a meglátogatni akart webhely URL-címét! Legyünk óvatosak: már egy apró karakter is a webhely címében (például egy vessző vagy egy elválasztó vonal) csalókra utalhat.
  • Ne osszunk meg bizalmas adatokat más felhasználókkal (még akkor sem, ha a beszélgetőpartner nagyon meggyőzőnek tűnik).
  • Bármilyen kényelmetlen, bosszantó elfoglaltság is, időnként változtassuk meg a jelszavunkat.
  • Használjunk más és más jelszót az összes profilunkon.
  • Ne hagyjunk nyilvánosan elérhető információkat a telefonszámunkról és a születési dátumunkról sem.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!