Digitália

2023.02.27. 06:00

Szorul a hurok a TikTok körül

Az Európai Bizottság úgy döntött, betiltja a TikTokot, és felszólította az összes alkalmazottat, hogy azonnal távolítsa el a programot a készülékéről.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Az alkalmazás nemzetbiztonsági aggályai miatt már törvényjavaslatot fogadtak el a TikTok használatának betiltására az Egyesült Államok kormánya által ellenőrzött eszközökön, New Jerseyben és Ohióban pedig egyenesen betiltották a TikTok használatát. Most

az Európai Bizottság arra utasította minden alkalmazottját, hogy március 15-ig tiltsák le a TikTokot,

és távolítsák el az eszközeikről. A kínai tulajdonú közösségimédia-alkalmazás eltávolítására vonatkozó kérést február 23-án, e-mailben közölték az EU tisztviselőivel.

„A bizottság adatainak védelme és kiberbiztonságának növelése érdekében az EB [Európai Bizottság] úgy döntött, hogy felfüggeszti a TikTok alkalmazást a belső eszközökön és a bizottság mobileszköz-szolgáltatásaiban regisztrált személyes eszközökön” – áll az EURACTIV által látott e-mailben.

Mindazon körülbelül 32 000 alkalmazottnak, aki megkapta ezt az értesítést, 2023. március 15-ig el kell távolítania a TikTokot az eszközeiről. Akik nem tesznek eleget a megadott határidőig, a belső használatú alkalmazások, például a bizottság e-mailje és a Skype vállalati verziója többé nem lesz elérhető.

Az intézkedés célja, hogy megvédje a bizottság adatait és rendszereit a potenciális kiberbiztonsági fenyegetésektől.

„Csalódottak vagyunk a döntés miatt, mert szerintünk tévút és alapvető tévhiteken alapul. Felvettük a kapcsolatot a bizottsággal, hogy tisztázzuk az ügyet, és elmagyarázzuk, hogyan védjük annak a 125 millió embernek az adatait EU-szerte, akik havonta használják az alkalmazást” – mondta a TikTok szóvivője az EURACTIV-nak.

Tavaly novemberben a TikTok elismerte, hogy a felhasználók személyes adataihoz világszerte és a kínai központban hozzáférhettek. A beismerés a Forbes cikke után következett, melyből kiderült, hogy az alkalmazást újságírók utáni kémkedésre használták. A ByteDance, a TikTok tulajdonosa megerősítette, hogy az alkalmazás segítségével nyomon követték újságírók fizikai tartózkodási helyét az IP-címeik segítségével.

A TikTokot a közelmúltban betiltották a kormányzati eszközökön az Egyesült Államokban állami és szövetségi szinten. Bár egyetlen európai kormány sem követte az Egyesült Államok példáját, a holland tisztviselőknek állítólag nem javasolják a kínai alkalmazás használatát.

A múlt hónapban a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew találkozott az EU vezető tisztségviselőivel, akik azt mondták neki, hogy a vállalatnak hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy visszaszerezze a bizalmukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!