Digitália

2023.01.09. 06:00

4 + 1 filléres biztonsági kütyü, amit érdemes beszerezni

A csúcstechnika jobbá teheti az életet, de néha megnehezítheti. Védjük meg magunkat egyszerű eszközökkel.

Forrás: Shutterstock

Nyilván szinte minden okoseszköz, ami körülvesz minket, a mobiltól az okostévéig, adatszivárogtató lehet. Anélkül, hogy túlzásba vinnénk az aggódást, érdemes néhány egyszerű és olcsó eszközzel védeni a magánszféránkat.

1. Nyilvános helyen ne töltsük a mobilt adatkábellel

Mostanában csakis adatkábelt kapunk a mobilok töltéséhez. Márpedig azon keresztül nemcsak a szufla száll a feltölteni kívánt akkumulátorba, hanem adatok is folyhatnak mindkét irányban.

Ha például repülőtéren vagy más nyilvános helyeken csatlakoztatjuk a mobilt, előfordulhat, hogy csalók észrevétlen adatokat nyernek ki a készülékünkből, vagy valamilyen rosszindulatú programot töltenek rá.

Számos eszköz, így az USB-kábel és a töltő közé beiktatható PortaPow USB Data Blocker blokkolja az adatátvitelt és a szinkronizálást, ugyanis a csatlakozójában lévő két adatvezetéket eltávolították: így fizikailag lehetetlen hozzáférni az adatokhoz.

 

2. Süketítsük le a telefon mikrofonját blokkolóval

Az okoseszközök mikrofonjai mindig figyelnek. Módosíthatjuk a beállításokat, de utána is azt vehetjük észre, hogy például varázslatos módon olyan termékek hirdetései kerülnek elénk, amelyekről csak beszélgettünk, de nem írtuk be egyszer sem az okostelefonunkba.

Az egyetlen biztos út a fizikai megoldás: itt jön a képbe például a Mic-Lock mikrofonblokkoló.

 

Ez a faék egyszerűségű holmi becsapja a jack aljzattal rendelkező okostelefont vagy számítógépet, mert azt mímeli, hogy csatlakoztattuk egy külső mikrofont, vagy mikrofonos fejhallgatót használunk.

A modulban található félvezető áramkör letiltja a mikrofont és blokkolja a hangot. Csatlakoztassuk, és már ki is iktattuk a mobil és a laptop hallgatózását.

3. Használjunk RFID védelemmel rendelkező pénztárcákat

A hackerek anélkül is lophatnak a pénztárcánkból, hogy hozzáérnének. A rádiófrekvenciás azonosítás vagy az RFID segítségével a tolvajok információkat csenhetnek el a hitelkártyánkról, igazolványainkról – bármiről, amelyben mikrocsip van.

Ma már szinte mindenütt kapható ilyen tárca, olcsóbb és drágább kivitelben egyaránt.

 

4. Webkamerafedél

Emlékszünk, amikor évekkel ezelőtt Mark Zuckerberg szigetelőszalagot ragasztott a laptopja kamerájára, hogy megakadályozza a nem kívánt kíváncsiskodást? Előbb a fél világ kacagott a sajátos megoldáson, aztán jöttek a szakértők, és elmagyarázták, hogy tökéletesen igaza van.

Azért létezik ennél szebb biztonsági megoldás is, ha a laptop kamerája előtt nincs gyárilag elhelyezett elcsúsztatható biztonsági fedél.

Tényleg fillérekért lehet kapni sokféle ABS műanyagból készült webkamerafedőt, ami illeszkedik az eszközünk kamerájára, és szükség szerint nyitható, zárható. Vékony kialakításuk nem nehezíti a laptopok becsukását.

 

+1. Lehallgatásvédelem

Szeretné tudni, hogy valaki hallgatja Önt vagy rögzíti-e a beszélgetéseit? A különféle detektorok, így például a Jepwco G4 Pro Anti Spy Detector képes érzékelni az elrejtett vezetékes és vezeték nélküli mikrofonok, kamerák, GPS-lokátorok és egyebek jeleit.

Felismeri mintegy 15 méteren belül a mobiljeleket, rádióhullámokat, az elektronikus eszközöket 1 MHz és 6,5 GHz közötti frekvencián. Újratölthető akkumulátora 25 órán keresztül működik.

 

Az eszköz nem kémfilmekbe való: számtalan eset ismert, amikor Airbnb szobákban, szállodákban, kávézóban, irodában kamerát és mikrofont rejtettek el, s a vendégről felvételt készítettek. Ha jelet észlel a készülék, a detektoron LED-ek világítank és segítenek kideríteni, honnan jön a kíváncsiskodás – vagy megnyugodni, hogy csak egy ártalmatlan készülék riasztott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!