Friss felmérés

2022.08.25. 18:00

Ezeken spórolnak a magyar online vásárlók

A ruha, utazási és élmény-költségeket fogják vissza a weben.

Forrás: Shutterstock

Nem túl optimistán várja az év hátralévő részét a felnőtt korú magyar internetezők, online vásárlók döntő többsége: 38-38 százalékuk (összesen 76 százalékuk) számít arra, hogy kis- vagy jelentős mértékben romlani fog anyagi helyzete az év hátralévő részében, míg változatlan viszonyokra 19 százalékuk számít, javulásra pedig csupán 6 százalék – derül ki a GKID a felnőtt korú internetezőkre reprezentatív felmérésből.

2022 első felében egyébként kismértékben (40%) és jelentősen (16%) több mint a válaszadók fele tapasztalta anyagi helyzetének romlását és közel harmaduk (31%) tartja azt változatlannak – javulásról 13 százalék számolt be.

Idén ezeken a termékeken spórolna a legtöbb online vásárló

A válaszadók a legmagasabb arányban (61%) a ruházat/cipő kategóriát jelölték meg olyan termékként, amelyre az év hátralévő részében kevesebbet terveznek költeni, de sokan terveznek spórolni utazáson (58%), kulturális- és élményprogramokon (53%), illetve tartós fogyasztási cikkek vásárlásán (50%) is.

Az áremelkedések ellenére az alapvető termékek – napi fogyasztási cikkek és élelmiszer – vásárlására a netezők 39 százaléka kevesebbet tervez költeni, mindössze a válaszadók 15 százaléka szán többet az év végéig, tehát ők nem fognak kevesebbet fogyasztani. Legnagyobb bizonytalanság a kultúra és az utazás terén tapasztalható – a válaszadók negyede nem tudja eldönteni, hogyan fognak változni a szokásai ezen kiadásokat illetően.

Ezeket a tanszereket rendelnék a leginkább online

Mostanra a magyar internetezők nagyobb hányada (58%) szokott online és hagyományos üzletben is tanszereket vásárolni, csak 1 százalékuk rendeli meg ezeket a termékeket, míg kizárólag üzletben 41 százalékuk vásárol. Az online tanszervásárlás kapcsán a legtöbben az eMAG.hu-t (42%) említették tervezett beszerzési helyként, az offline áruházak közül pedig a hipermarketeket (pl. Auchan, Tesco) jelölték a legtöbben (64%).

A vegyesen online-offline beszerzés a leginkább jellemző a klasszikus tanszerekre, mint például a füzetekre, írószerekre, iskolafelszerelésekre, míg az okostelefon, tablet, PC esetében inkább az online rendelés dominál – legalábbis a vizsgált hazai internetezőkre reprezentatív sokaságra.

A válaszok alapján az alsó tagozatos gyerekek 47 százaléka rendelkezik már okostelefonnal, ez az arány a felső tagozatra 87 százalékra emelkedik, a középiskolától felfele pedig csaknem mindenkinek van saját készüléke (99%). Saját laptopja az alsó tagozatosok kevesebb mint harmadának (31%), a felső tagozatosok több mint felének (56%), illetve a középiskolások háromnegyedének van a válaszok alapján.

Alacsonyabb áron, ingyenes szállításért sok bolti vásárló is rendelne a netről

Az offline tanszervásárlást a legtöbb válaszadó azért választja, mert szereti élőben megnézni a termékeket (43%), 34 százalék pedig a minőséget, méreteket szereti élőben ellenőrizni, és magas arányban (33%) a gyermekkel együtt vásárol, és ezért keresi fel személyesen az üzleteket. 

A tanszert kizárólag hagyományos üzletben vásárlók közül a legtöbben a boltinál olcsóbb árakat (53%), illetve az ingyenes szállítást (39%) jelölték meg olyan indokként, amely kapcsán hajlandóak lennének online rendelésre is. Az internetes iskolaszer rendelés melletti érvek közül a legtöbben a gyorsaságot, kényelmet (39%), a hagyományos üzleteknél nagyobb kínálatot (34%), illetve az árak egyszerűbb összehasonlíthatóságát (35%) emelték ki a legtöbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!