A NASA szerint

2022.07.28. 09:34

Oroszország 2028-ig marad a Nemzetközi Űrállomás-projektben

Orosz űrkutatási tisztségviselők amerikai kollégáiknak azt mondták, hogy Oroszország várhatóan még legalább 2028-ig, saját űrállomása megépítéséig marad a Nemzetközi Űrállomás-projektben.

Ezt nyilatkozta szerdán a NASA amerikai űrkutatási hivatal műveleti igazgatója.

A közlés előzménye, hogy Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz állami űrvállalat új vezérigazgatója kedden bejelentette:

Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomás-projektből, a prioritás Moszkva számára a saját állomás létrehozása lesz a személyzettel ellátott űrhajók közlekedtetése területén.

Mint tegnap megírtuk, Vlagyimir Szolovjov, a Roszkoszmosz és az Energija vállalat emberes rendszereinek főkonstuktőre a Russzkij Koszmosz című szaklappal közölte, hogy az új orosz szolgálati orbitális állomás építése legkorábban 2028-ben kezdődhet meg. Mint mondta, ha a létesítmény létrehozásáról még az év vége előtt megszületik a döntés, akkor első lépésként 2028-ban a tudományos és energetikai modult fogják felbocsátani az Angara-A5M hordozórakétával. Ezt a csomópont- és a zsilipmodul követ majd.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz előző vezetője április végén azt mondta, hogy Oroszország már meghozta a végleges döntést az állomáson folytatott tevékenység fokozatos leállításáról, de konkrét dátumot nem jelölt meg. Akkor azt közölte, hogy az orosz fél hatályos kötelezettségvállalásainak megfelelően egy évvel a kivonulás előtt bejelentést tesz majd erről partnereinek. Megjegyezte, hogy a Nemzetközi Űrállomás sorsáról szóló döntés nagyban függ majd az Oroszországban és térségében kialakuló helyzettől.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) február elején közzétett jelentése szerint

az űrállomás 2031 januárjában lassú süllyedésbe kezd, majd a légkörbe lépve el fog égni. Darabjai feltehetően a Csendes-óceán déli részén hullanak majd le.

Rogozin viszont azt állította, hogy az űrállomás már 2030 előtt széteshet, ha nem fektetnek „kolosszális” összegeket a karbantartásába. Emlékeztetett rá, hogy az 1998-ban pályára állított állomás élettartamát eredetileg 15 évben határozták meg. Azt hangoztatta, hogy a nemzetközi létesítményt Oroszország egy „multifunkcionális” állomással kívánja helyettesíteni, amelynek előzetes tervét az Energija nevű vállalat dolgozza ki.

Borítóképünkön a NASA fotója a Nemzetközi Űrállomást mutatja az Atlantis amerikai űrsiklóról 2008. február 18-án. (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!