A NASA és a Roszkozmosz

2022.07.18. 10:07

Megállapodtak a Nemzetközi Űrállomásra induló járatokról

A NASA amerikai és a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal megállapodást írt alá a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló vegyes legénységű járatokról, lehetővé téve, hogy orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal jussanak fel.

A Roszkozmosz Telegram-oldalán pénteken közölte, hogy az előző nap aláírt egyezség egyaránt szolgálja Oroszország és az Egyesült Államok érdekeit, illetve elősegíti az együttműködést az ISS-program keretében és a békés célú űrkutatási projektek hatékony megvalósítása érdekében.

A megállapodás célja, hogy rendkívüli helyzet esetén, amennyiben egy orosz, vagy amerikai űrhajó indulása elmarad, illetve jelentősen késik, biztosítva legyen az ISS fedélzetén legalább egy NASA- és egy Roszkozmosz-űrhajós az orosz, illetve az amerikai modulok üzemeltetése érdekében

– olvasható a tájékoztatásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként pénteken leváltotta Dmitrij Rogozint, a Roszkozmosz elnökét, és helyére a 65 éves, katonai háttérrel rendelkező Jurij Boriszov eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nap folyamán újságírói kérdésre felelve kijelentette, hogy Rogozin a megfelelő időben új megbízatást kap, munkájában nem volt semmilyen kivetni való.

Borítóképünk illusztráció: Christina Koch és Nick Hague amerikai (j), valamint Alekszej Ovcsinyin orosz űrhajósok, Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló következő, 59-60-as expedíció tagjai, mielőtt megkezdik a kiképzésüket lezáró gyakorlati vizsgát egy Szojuz TMA űrhajó másában, a csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző-központban 2019. február 20-án
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!