A jog erejével

2022.07.06. 09:39

Az EP az online tér biztonságát akarja fokozni

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a digitális szolgáltatásokat és a digitális piacokat szabályozó rendelettervezeteket fogadott el az online tér biztonságának fokozására – közölte az uniós parlament kedden.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a képviselők 539 szavazattal, 54 ellenében és 30 tartózkodás mellett, a digitális piacokról szóló jogszabályt pedig 588 szavazattal, 11 ellenében és 31 tartózkodás mellett fogadták el.

Az új rendeletek szerint fel kell lépni a jogellenes online tartalmak ellen és a platformoknak gyorsan kell reagálniuk, de úgy, hogy ne sérüljenek az alapvető jogok. Meg kell erősíteni a nyomon követhetőséget, és ellenőrizni kell az online piactereken értékesítő kereskedőket, hogy biztonságosak-e termékeik és szolgáltatásaik. A platformoknak átláthatóbban és felelősségteljesebben kell működniük, azaz

több információval kell szolgálniuk például a tartalommoderálásról vagy a tartalmakat ajánló algoritmusok használatáról,

a felhasználók számára pedig lehetőséget kell adni arra, hogy vitathassák a tartalommoderátorok döntéseit. Tilos továbbá a megtévesztés és bizonyos célzott hirdetések használata, különösen ha a reklámok gyermekeknek szólnak vagy érzékeny adatokon alapulnak.

A tilalom az úgynevezett „sötét megoldásokra” is vonatkozik,

tehát nem szabad a felhasználókat szándékos félrevezetéssel meggondolatlan, számukra előnytelen döntésekre késztetni.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, az MTI-hez eljutatott közleményében kiemelte: ideje, hogy a digitális óriásplatformok is hozzájáruljanak a közterhekhez.

A közlemény Tóth Edinát, a Fidesz EP-képviselőjét idézte, aki elmondta: a javaslatnak köszönhetően az óriásplatformok többé nem maguknak határozzák meg a rájuk vonatkozó játékszabályokat, a kiskorúak pedig hatékony védelemben részesülnek a káros tartalmak hatásaival szemben.

Fontos, hogy a globális technológiai vállalatok többé nem határozhatják meg önkényesen a játékszabályokat, teljesen kiszolgáltatva nekik a felhasználókat” – fogalmazott.

Kiemelte: a javaslat kiáll a kiskorúak védelméért, a technológiai óriásplatformok többé nem tehetnek közzé személyre szabott hirdetéseket a gyermekek számára.

„Bízom benne, hogy a jövőben hatékonyan fog érvényesülni az az elv, hogy ami illegális a valóságban, annak illegálisnak kell lennie az online térben is” – hangsúlyozta a képviselő.

Tóth Edina végezetül aláhúzta: a további lépések szempontjából figyelembe kell venni, hogy a digitális gazdaság megadóztatása globális kérdés, ezért sürgősen nemzetközi megoldásra van szükség. Itt az idő, hogy a digitális technológiai óriások megfelelő mértékben járuljanak hozzá a közterhek viseléséhez – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!