Nem fáj a búcsú

2022.06.15. 06:00

Mától sokan már elindítani sem tudják az Internet Explorert

Megszünteti június 15-től a Microsoft az Internet Explorer (IE) internetböngésző támogatását, és a böngészőt a Windows 10 legtöbb verziójából el is távolítják.

Huszonhat év után szünteti meg a sokak által szidott, de sokaknak „A” böngészőnek tartott böngészőjét a redmondi székhelyű techóriás.

A Microsoft tavaly jelentette be az IE fokozatos visszavonását, és már 2021-ben megkezdte a kivezetés folyamatát, jóllehet az IE-alapú webhelyeket és alkalmazásokat, beleértve a biztonsági frissítéseket, a beépített, úgynevezett IE-móddal rendelkező, gyorsabb és biztonságosabb Microsoft Edge továbbra is automatikusan támogatja.

Az IE-t először a Windows 95 operációs rendszerhez tartozó kiegészítőként adták ki, és sokáig a legnépszerűbb böngészőnek számított: 2003-ban a felhasználási aránya mintegy 95 százalékos volt. A Firefox 2004-es, majd a Google Chrome 2008-as indulásával, illetve a mobiltelefonos alkalmazások elterjedésével – amelyek nem támogatták a böngészőt – a népszerűsége jelentősen visszaesett.

A vállalat 2016-ban felhagyott az IE fejlesztésével, a Windows 11 operációs rendszerben pedig a böngésző már nincs is benne.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!