Gyorsabb és biztonságosabb

2022.06.02. 08:03

Búcsút mondhatunk a PIN-kódoknak? Jönnek az arcképes és ujjlenyomatos vásárlások

Biometrikus pénztárprogramot indít a Mastercard.

Arckép és ujjlenyomat leolvasására épülő biometrikus pénztárprogramot indít a Mastercard – közölte a globális pénzügyi technológiai vállalat az MTI-vel.

A Mastercard szerint a kezdeményezés a gyorsabb tranzakció miatt kevesebb várakozást tesz szükségessé a pénztáraknál, és biztonságosabb is, mint más fizetési megoldások.

Közleményükben azzal érvelnek, hogy világszerte a fogyasztók háromnegyede nyitott a biometrikus technológiára. Az érintés nélküli biometrikus technológia piaca az előrejelzések szerint 2026-ra eléri a 18,6 milliárd dollárt.

A technológia lényege, hogy a fogyasztók jelszavak helyett biometrikus jellemzőkkel azonosíthatják magukat, a pénztárnál egyszerűen csak megnézik a végösszeget, és a kamerába mosolyogva vagy egy leolvasóba integetve fizethetnek, kártya vagy mobileszköz nélkül.

A technológiai keretrendszerhez a kereskedők mellett bankok és szolgáltatók is csatlakozhatnak. A szolgáltatásra a vásárlóknak regisztrálniuk kell, adataikat a legmagasabb szintű biztonsági alkalmazások védik – állítja a Mastercard.

A biometrikus pénztárprogramot kísérleti jelleggel Brazíliában próbálják ki elsőként. Ezt követően Ázsia több országában is tervezik hasonló kísérleti projektek elindítását – olvasható a közleményben.

Borítókép illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!