Újabb eszköz az űrbe

2022.05.23. 12:03

Nézzük meg a Boeing űrhajó érkezését az űrállomásra! (videó)

A Boeing Starliner típusú személyszállító űrhajója – személyzet nélkül – első alkalommal sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson.

A NASA Boeing Orbital Flight Test-2 (OFT-2) elnevezésű repülési tesztjének részeként a vállalat  Starliner űrhajója csütörtök este szállt fel egy Atlas V rakéta tetején a floridai Cape Canaveral űrállomásról, és mintegy 30 perccel később Föld körüli pályára állt.

2019-ben ezen a ponton hiúsult meg a Starliner kísérlete szoftverhiba miatt. Így most ez volt az első sikeres felbocsátási kísérlet.

A személyzet nélküli űrhajó május 20-án, pénteken este sikeresen dokkolt az űrállomás Harmony moduljához, és az állomáson tartózkodó űrhajósok szombaton nyitották ki először a fedélzeti ajtót.

A több mint 800 fontnyi rakományt, köztük mintegy 500 fontnyi NASA rakományt és a legénység ellátmányát szállító Starliner öt-tíz napot tölt majd az űrállomáshoz dokkolva, mielőtt visszatérne a Földre, és az Egyesült Államok nyugati részén, a sivatagban landolna ejtőernyővel.

Az OFT-2 a Starliner űrhajó második, személyzet nélküli repülési tesztje a NASA kereskedelmi legénységi programjának keretében.

Ha az egész kísérlet sikeres lesz, akkor a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel az Egyesült Államokból fel lehet jutni az ISS-re. Az űrsiklóprogram leállítása után ugyanis csak orosz Szojuz űrhajókkal tudták ezt megtenni, most viszont Elon Musk milliárdos cégének Falcon 9 rakétáját és Crew Dragon űrhajóját használják.

Borítóképünkön a Starliner (Fotó: Boeing)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!