Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

2022.04.19. 18:00

Mit tud a világ egyik leghosszabb nevű mobilja? Kipróbáltuk

Saját árkategóriájában a Redmi Note 10 Pro remek választás. Kérdés, hogy utódja, a Note 11 Pro 5G átveheti-e tőle a koronát?

A Xiaomi – hiszen bár nincs a dobozra írva, ez természetesen Xiaomi termék – az új modellel frissítette megfizethető Redmi Note termékcsaládját.

Ami az első benyomásokat illeti: szögletesedett a készülékház, oldalt, a bekapcsológombban van az ujjlenyomat-olvasó. A formai átalakítások – hogy például leváltották az előd hatalmas kameradudorát – egészében véve esztétikusabb, minimalista telefont eredményeznek: a Note 11 Pro 5G külsőre az árcédulájánál többet-jobbat mutat.

Előlapján egy 6,67 hüvelykes AMOLED panel található, a szelfikamera számára kialakított központi kameralyukkal, amely az arcfeloldási funkciót is lehetővé teszi. Jobb oldalon találhatóak a hangerő- és a bekapcsológombok, amelyek közül az utóbbi az említett ujjlenyomat-érzékelőt is tartalmazza. Az érzékelő nagyon megbízható, de balkezeseknek eltarthat egy ideig, amíg megszokják, hogy jobbjukkal nyúljanak a mobilért.

Felső és alsó szélén ikerhangszórók foglalnak helyet, és sokak örömére megmaradt a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, meg az infraport is. Ráadásul az alsó szélen található USB-C foglalat mellett ott a hibrid SIM/microSD kártyahely is, amely lehetővé teszi a tárhely akár 1 TB-os bővítését egy SIM-kártya használata esetén.

Kicsit nehéz a mobil, 220 gramm. Megtalálható a dobozában egy jól védő átlátszó szilikon tok – ami azonban feltéve rögtön olcsóbbnak mutatja ennek a jóképű telefonnak a megjelenését.

A Full HD+ AMOLED kijelző, a 2400x1080-as felbontás és a 20:9-es képarány azt jelenti, hogy ez bizony egy méretes telefon, kétkezes használatra termett – ahogy ez ma szokás.

A panel szép, rengeteg színnel és kontraszttal, valamint a frissítési frekvencia maximális 120 Hz-re történő felkapcsolásának lehetőségével. Utóbbi azt jelenti, hogy a játékosok élvezni fogják a grafikáját, különösen a 360 Hz-es érintés-mintavételi sebességgel.

A fényerő rendben van, a kijelző normál üzemmódban, az automatikus fényerősség kikapcsolásával a maximális fényerő alig több mint 400 nits.

A Note 11 Pro motorházteteje alatt egy Qualcomm Snapdragon 695 5G processzor dohog, ami egy tisztességes alsó középkategóriás chip. Ezt a használja (a nagyon hasonló specifikációjú) Poco X4 Pro és Realme 9 Pro is, és várhatóan a OnePlus Nord N20-ban szintén megjelenik majd.

Általános használatban az alkalmazások gyorsan megnyílnak és futnak, a menükben és a különböző képernyőkön való navigálás pörgős, nem igazán érezni lagot, ami néha az ilyen barátságosabb árkategóriában előjöhet.

A grafikailag nehéz játékok, például az Asphalt 9 lejátszása sem okoz gondot, a hátlap harminc perces munkamenet után is kellemesen hűvös tapintású marad. Ha valaki nem akar nagy összegeket fizetni azért, hogy többnyire csupán a közösségi médiával mulassa idejét, üzeneteket küldjön, telefonáljon, netezzen, zenét hallgasson és videót streameljen, a Note 11 Pro 5G megfelelő választás.

Persze a benchmark-tesztek alapján a készülék képes a nehéz feladatok elvégzésére is.

A szoftver a megszokott MIUI felületet, a Xiaomi hagyományosnak mondható – egyébként színes, vidám – megoldásait hozza.

Ami a látszatra diszkrétebb kameraszigetet illeti, a hátlap bal felső sarkában egy háromkamerás tömbben van szépen elrendezve, a 108Mp f/1.9-es f/1.9-es fő fényképezővel a főszerepben. Ehhez csatlakozik egy 8Mp f/2.2 ultraszéles és egy 2Mp f/2.4 makró is.

Gyenge fényviszonyok között rendben teljesít a mobil, ha nem remeg a kezünk, de ilyenkor időnként észrevenni némi problémát a kép fókuszálásával. Van éjszakai üzemmód, ami inkább túlexponál.

A makró hasonló: ha a lencse pontosan a kép megfelelő területére fókuszál, szép képeket lőhet.

A videófelvételek 1080p/30fps sebességgel készülnek, ami egy lépés lefelé az előd, a Redmi Note 10 Pro 4K képességeihez képest. A felvételek rendben vannak, de úgy tűnik, hogy nincs különösebben hatékony stabilizálás, mivel a kertben sétálva minden egyes lépés finom döccenést okozott. A 16 MP-es f/2.4-es szelfikamera megfelelő eredményeket ad vissza, de videóminőségben nem igazán brillírozik.  

Vagyis: a telefonnal akár jó fotókat és videókat készíthetünk, de alkalmanként meg kell dolgozni értük.

Az igazán jó hír a pazar, 5000mAh akkumulátor, amit a 67 W-os töltő 50%-os töltöttségről 15 perc alatt teljesen felpumpál. A 120 Hz-es képfrissítési frekvenciára való váltás nyilvánvalóan jobban fogyasztja az akkut, de még így is kibírja a késő estig, ha nem töltünk túl sok időt játékkal.

A Xiaomi egy 67W-os töltőt mellékel a dobozban, amely körülbelül 45 perc alatt állítja vissza a készüléket teljes teljesítményre.

Sajnos vezeték nélküli töltés nem áll rendelkezésre. A 159 ezer forintos készülék egyébként nagy rutinnal hoz minden kategóriájában elvárható képességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!