Tudományos forradalom

2022.02.11. 11:00

Áttörést hozhat a rákgyógyításban a magyar cég mesterséges intelligenciát használó szoftvere (videó)

A jövőben az egész szervezetet legyengítő kezelések helyett még inkább elterjedhetnek a célzottan magát a daganatot támadó gyógyszerek, ebben pedig nagy szerepet kap majd a mesterséges intelligencia is. A magyar Oncompass Medicine cég ezzel kapcsolatos kutatásait nemrég az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is méltatta.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az európai digitális fejlődéséről tartott konferencia (Masters of Digital) megnyitóján nagy elismeréssel beszélt a magyar Oncompass Medicine cégről – írja a Mandiner.hu. Az elnök beszédében kiemelte, hogy az Oncompass által fejlesztett szoftver forradalmi áttörés az orvostudományban.

A szakemberek elsők között bizonyították a mesterséges intelligencia hasznosságát a célzott daganatellenes gyógyszerek személyre szabott alkalmazásában. 

A bizonyítékul szolgáló tudományos eredményeket a Precision Oncology kiadványában közölték. A cég által készített Kalkulátor szoftverre már európai szinten is felfigyeltek. Az európai digitális fejlődéséről tartott konferencia megnyitóján az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen méltatta a rákkutató Peták István által alapított Oncompasst.

A daganatos betegek kezelésekor az orvosok – a hagyományos terápiák mellett –, gyakran alkalmazzák a személyre szabott, célzott terápiákat is. A célzott gyógyszerek száma folyamatosan nő, ezek közül pedig sok már Magyarországon is elérhető.

Egyre erőteljesebb az igény a daganat részletes molekuláris diagnosztikai vizsgálatára, és a kapott eredmények átfogó elemzésére. Peták István, az Oncompass Medicine alapítója és tudományos igazgatója csapatával együtt ezért egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló szoftvert fejlesztett ki, amely rendszerezi és értékeli a molekuláris diagnosztika eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!