Európai Parlament

2021.10.06. 14:39

Ellenzik a mesterséges intelligencia felhasználását tömeges megfigyelésre

Szerdán elfogadott állásfoglalásukban a testület képviselői ellenezték a mesterséges intelligencia (AI) tömeges megfigyelésre való felhasználását.

Forrás: Shutterstock

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott jelentésben a képviselők hangsúlyozták: emberi felügyeletre és erős jogi hatáskörökre van szükség az AI használata által okozott diszkrimináció megelőzése érdekében, különösen bűnüldözéssel vagy határátlépésekkel összefüggésben.

Az állásfoglalás szerint, a mesterséges intelligencia alapú azonosítási rendszerek már most is

nagyobb arányban azonosítják tévesen a kisebbségi etnikai csoportokat, az LMBTI személyeket, az időseket és a nőket.

Az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosítása érdekében az algoritmusoknak átláthatónak, nyomon követhetőnek és kellően dokumentáltnak kellene lenniük e technológiák használata során – hívták fel a figyelmet a képviselők. Ahol lehetséges, a hatóságoknak nyílt forráskódú szoftvereket kell használniuk – teszik hozzá.

A testület tagjai továbbá a magánélet és az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében azt kérik, hogy a

közterületeken tiltsák be az automatikus személyfelismerést,

továbbá megjegyzik, hogy a polgárokat csak akkor kellene megfigyelni, ha bűncselekmény gyanúja merül fel.

A képviselők ugyancsak betiltanák az úgynevezett társadalmi kreditrendszereket is, amelyek viselkedés vagy személyiség alapján értékeli a polgárok megbízhatóságát.

Az EP emellett aggodalmát fejezte ki, a biometrikus adatok emberek távoli azonosítására történő felhasználása miatt.

A képviselők szerint például meg kell szüntetni a tagállamokban az automatikus felismerést alkalmazó olyan határellenőrzési kapuknak a használatát, mint az iBorderCtrl hazugságvizsgáló robotrendszer.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!