Együttállás idején

2021.09.29. 14:26

Szünetelteti marsjárói földi irányítását a NASA

Október közepéig szüneteltetni fogja a kommunikációt a vörös bolygón lévő Perseverance és a Curiosity marsjáróval a bolygók együttállása miatt, amikor a Nap a Föld és a Mars között tartózkodik.

A NASA Perseverance marsjárója a bolygó felszínén

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a mérnökök nem fognak utasításokat küldeni, a missziók folytatják az adatgyűjtést a Marson a bolygók együttállása idején is, amely kétévente következik be – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) .

I’m parked in a sweet spot between dunes and a rock outcrop, ready for a 2-week solar conjunction, when the Sun blocks signals to and from Mars. During the lull, I’ll tackle jobs I can do on my own, like watching for dust devils and taking in the weather.https://t.co/f6M1Vz2Q5h pic.twitter.com/70xSLczS9Q

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">September 28, 2021

A bolygók együttállása idején a Napból kilövellt gázok zavarhatják a rádiójeleket, amikor a mérnökök megpróbálnak kommunikálni a marsjárókkal. Ez elronthatja az utasításokat és az űreszközök „váratlan magatartását” eredményezheti – közölte a NASA bolygókutató intézete (JPL).

Bár marsmisszióink nem lesznek olyan tevékenyek ebben a néhány hétben, állapotukat tudatni fogják velünk.

Mindegyik misszió kapott tőlünk házi feladatot, amelyet meg kell csinálniuk, amíg nem hallanak felőlünk

– mondta Roy Gladden, az intézet marsi jelfogóhálózatának igazgatója.

A Perseverance és a Curiosity marsjárók jegyezni fogják egyebek között az időjárási és sugárzási adatokat, a kicsiny Ingenuity helikopter pedig jelenlegi landolási helyén marad.

Az InSight marsszonda használni fogja a marsrengéseket érzékelő szeizmométerét.

A NASA Mars körül keringő szondái, az Odyssey, a Mars Reconnaissance Orbiter és a MAVEN fognak továbbítani bizonyos adatokat a földi irányítóközpontba, miközben folytatják saját kutatásaikat.

Borítóképünkön a Perseverance

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!