Az év sztárjátékai

2020.12.15. 09:31

Meglepődtünk, milyen játékokat vesznek járvány idején a Vaterán

Egyáltalán nem az online játékok fogynak leginkább az online piactéren.

Forrás: Shutterstock

Itt a karácsony, ráadásul járványhelyzet van: idén a Vaterán is jobban fogynak a játékok. De milyenek?

Karácsonykor is nagyobb arányban fogynak a használt játékok az újaknál, előbbiek közt gyűjtői érdekességek, például nyolcvanas évekbeli flipperek, különleges matchboxok és legók is helyet kapnak. Az év sztárjai idén a fából készült játékok voltak, a LEGO, a Playmobil és a kirakós, szerelős, építős játékok is népszerűek, míg

egy vásárló egy használt Suzuki árát fizette ki egy pedálos Moszkvicsért.

A hagyományos webáruházakhoz hasonlóan a Vatera online piacterén is a karácsony előtti hetekben a legnépszerűbbek a játékok. Idén novemberben a teljes piactér több százmillió forintos forgalmának mintegy 7 százalékát generálták a játékok, és a járványhelyzet miatt az év több hónapjában is felülmúlta a tavalyi értékesítési számokat több játékkategória is.

A járványhelyzet nyomán idén novemberben csaknem 20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított a Vaterán a játék termékkategória tavalyhoz képest, s december 24-éig pedig várhatóan tovább nő az idei fölény.

Egy tipikus hónapban a Vaterán eladott játékok 70 százaléka használt és csak a fennmaradó 30 százaléka vadonatúj, de karácsony előtt az új játékokat árusító eladók forgalma néhány százalékkal mindig emelkedik.

Idén a járvány kedvezőtlenebb időszakaiban két-háromszorosára nőtt a fajátékok, és jelentősen emelkedett az építő/szerelőkészletek, puzzle-k, kártyajátékok, Playmobilok forgalma is. Egyes hónapokban a bábszínházak, bábok, illetve a diavetítők és diafilmek eladásai ugrottak meg tavalyhoz képest, nyáron és kora ősszel pedig a sport és ügyességi játékok fogytak kiemelkedően az örök kedvenc plüssjátékokkal együtt.

Érdemes böngészni a népszerűségi listát (használt és új termékek vegyesen):

1. LEGO

2. játékfigurák, plüssjátékok

3. kisautók, járművek

4. játék babák

5. Playmobil játékok

6. társasjátékok

7. sport- és ügyességi játékok

8. építő- és szerelőjátékok

9. szerepjátékok

10. oktató és logikai játékok

A használt játékok között nemcsak megunt társasjátékokra, legókészletekre kell gondolni, hiszen külön kategóriából idesorolandók a gyűjtők számára érdekes vintage játékok is. Ezek havi szinten a játékok forgalmának 5-10 százalékát generálják. Idén például 360 ezer forintért kelt el egy szovjet gyártmányú pedálos Moszkvics jó állapotú példánya. A régi játékok értékét jól jelzi, hogy ennyiért akár egy 2003-as évjáratú Suzuki Swiftet is lehet venni használtan.

A legdrágábban eladott játékok 2020-ban a Vaterán:

1. DJI Mavic Pro Platinum drón 381 589 Ft

2. F-14 Tomcat flipper 360 000 Ft

3. Pedálos Moszkvics #1 360 000 Ft

4. Gottlieb Volcano flipper 345 000 Ft

5. Bally Monte Carlo flipper 310 000 Ft

6. Williams Comet flipper 290 000 Ft

7. Bally Xs & O's flipper 280 000 Ft

8. Gottlieb Rock flipper 280 000 Ft

9. Pedálos Moszkvics #2 260 001 Ft

10. Williams Laser Ball flipper 260 000 Ft

A gyűjtői játékok közül kiemelten népszerűek a már nem gyártott, ezért csak használtan hozzáférhető flippergépek, a top 10-es listán több is helyet kapott ezek közül. Emellett idén

több mint 250 ezer forintot adott valaki egy ötvenes évekbeli gombfocicsapatért,

míg egy LEGO Csillagromboló 200 ezer forintért kelt el, egy hetvenes évekből származó De Tomaso Pantera Matchbox-autó pedig közel 180 ezer forintot ért meg valakinek.

A Vaterán valaha eladott két legdrágább játék egy 1,75 millió forintos mobil játszóház és egy egymillió forintos légvár volt, s vettek már embernagyságú Superman legószobrot is 745 ezer forintért.

Milyen játékokat kerestek a Vaterán a legtöbben a járvány alatt?

A legnépszerűbb keresőszó a LEGO volt, a második helyre az Xbox, a harmadikra pedig a Playstation futott be – a játékkonzolok kapcsán leginkább használt játékokat keresnek az érdeklődők. A negyedik leggyakoribb játékos keresés a Matchbox volt, az ötödik a Nintendo, a hatodikra pedig a trambulin futott be.

Íme, az abszolút lista novemberben

Babajátékok 2%

Babázás, játékbabák 7%

Bábszínházak, bábok 0%

Diavetítők, diafilmek 2%

Duplo 2%

Építő- és szerelőjátékok 3%

Fajátékok 1%

Gyerekjárművek 1%

Hangszerek, zenés játékok 0%

Játékfigurák, plüssjátékok 19%

Játéktárolók 0%

Kártyajátékok 1%

Kisautók, járművek 13%

Kreatív, alkotó játékok 1%

Lego 27%

Oktató és logikai játékok 2%

Playmobil 5%

Puzzle-k, kirakók 1%

RC autók, járművek 2%

Sport- és ügyességi játékok 3%

Szabadtéri játék 1%

Szerepjátékok 2%

Társasjátékok 5%

Vegyes játékcsomag 1%

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!