Bútoripar és berendezésgyártás

2020.12.12. 06:00

Együttműködő robotokat Magyarországra? Hamarosan

Az együttműködő robotok (az angol collaborative robot, röviden cobot elnevezés alapján kobotok) a legmagasabb minőség elérését teszik lehetővé.

Forrás: Shutterstock

A kobotok alkalmazása jó döntés, ha a vállalatnak ismétlődő tevékenységekkel vagy nehéz munkakörülményekkel kell megbirkóznia.

Képesek többek között elemeket becsavarozni vagy lyukakat fúrni, pontosan kimérni a ragasztó mennyiségét, vagy támogatni a felületkezelési folyamatokat, a festést, a csomagolást és a raklapozást.

A 2019 végén Magyarországon készült „KKV-k robotizációs barométere” című tanulmány szerint a a kis-és közép vállalkozások következő folyamatok robotizálását tervezik: összeszerelés (27,6 százalék) csomagolás és raklapra helyezés (20,3 százalék), gépkiszolgálás (14,7 százalék), festés (13,4 százalék) pick and place (12,7 százalék). A vállalatok 1,5 százaléka a robotokba történő befektetés megtérülését 1 éven belül, 22,5 százaléka 1-2 éven belül, 33,9 százaléka 2–3 éven belül, 13,9 százaléka 3-4 éven belül, míg 9,9 százalék 5 vagy több éven belül várja. Természetesen a vállalkozók azt szeretnék, ha ez az időszak a lehető legrövidebb lenne, a válaszadók közel 31% -a szerint 1-2 év, 23,9 százaléka pedig 2-3 év lenne a befektetés optimális megtérülése – írja a Világgazdaság.

A kobotok használata egyszerű és intuitív. Gyorsan beállíthatóak új feladatokhoz hagyományos módon egy szkriptnyelv vagy a robotképzési megoldás használatával.

A robot mozgásának a legegyszerűbb módon történő programozásához az operátornak csak meg kell mozgatnia a robot karját, megmutatva ezzel a mozgáspontokat, a robot pedig ezt követően emlékezni fog ezekre a pontokra és megismétli a mozdulatsort.

Vezérlésük kényelmes, grafikus felhasználói felülettel rendelkező érintőképernyővel történik.

A kobot funkcionális tulajdonságai együtt járnak a gazdasági előnyökkel. A kobotok előnye a hagyományos ipari robotokhoz képest az alacsonyabb költségek mellett, a gyorsabb amortizáció, valamint az alkalmazási és programozási ismeretekhez való széles körű hozzáférés.

Az együttműködő robotok műveletei kiemelkedően jól ismételhetők, ± 0,03 milliméter pontossággal, 24 órás üzemmódban is. A kobotok telepítésének köszönhetően a ciklusidő és a nyersanyaghulladék jelentősen csökkenthető. A telepített látásrendszerrel a kobotok a gyártási feladatokat ellátó minőségellenőrzésről is gondoskodhatnak. A hulladék csökkentése a hibás alkatrészek feldolgozás előtt történő azonosításával történik.

Együttműködő robotok egyaránt használhatók tiszta helyiségekben és nehéz munkakörülményekkel rendelkező bútorfeldolgozási folyamatokban, amelyek védelmet igényelnek a fafeldolgozás során keletkező káros por és az iparban használt lakkgőzök ellen.

További biztonsági elkerítés nélkül is dolgozhassanak emberek közvetlen közelében (előzetes kockázatelemzés elvégzése után). Az UR együttműködő robotok megfelelnek az ISO/TS 15066 specifikáció szerint szabályozott, együttműködésen alapuló robotrendszerek biztonsági követelményeinek és az EU 2006/42/EK gépekről szóló irányelvének.

A kobotok jól működnek a bútor-, famegmunkáló és lakberendezési ipar számos gyártásával kapcsolatos alkalmazásban, továbbá

a legtöbb gyártó vállalatnál hasznosak lehetnek, az üzem méretétől függetlenül.

Az együttműködő robotok automatizálják az ömlesztett áruk mozgatását, polírozás, fröccsöntés, CNC vezérlés, csomagolás, raklapozás, minőség-ellenőrzés, összeszerelés, csavarozás, ragasztás és festés folyamatait. A kobotok gyorsan és egyszerűen átállíthatók egy új tétel előállítására vagy egy másik feladat elvégzésére. Kis méretüknek köszönhetően dolgozhatnak kis munkaállomásokon vagy szoros összeszerelő sorokban, további termelési kapacitást biztosítva a különböző folyamatokban, a vállalat jelenlegi igényeitől függően.

Az együttműködő robotok olyan nagy gyártási megrendelésekhez nyújtanak támogatást, amelyeket a vállalat kapacitásbővítés nélkül nem tudna elfogadni.

A ragasztási folyamat kezelése során a kobotok garantálják folyamatosan magas minőséget és az egységes adagolási szintet az évek múlásával is.

Az UR10 koboton alapuló megoldást a polcrendszereket gyártó Etalex valósította meg. A kobot tapadókoronggal emeli fel és helyezi egy halomra a présfék darabjait. Ez a munkafolyamat korábban manuálisan történt és veszélyt jelentett a présfék közelében dolgozó munkavállalókra. Az Universal Robots-nak köszönhetően sikerült kiküszöbölni ezt a veszélyforrást, az operátornak pedig elegendő napi egy órát tölteni a kobot munkaminőségének ellenőrzésével.

A robot a nap 24 órájában dolgozik, külső biztonsági intézkedések nélkül.

A konyhai felszereléseket gyártó Franke pedig úgy döntött, hogy optimalizálja a mosogatók gyártását a költségek csökkentése és a versenyképesség javítása érdekében. Az alkalmazott UR5 megoldásnak köszönhetően évente 10,000 mosogatót gyártanak – itt a kobot rögzítő tömböket ragaszt az alumínium forma mindkét oldalára. A kobotok segítenek csökkenteni a felhasznált ragasztó mennyiségét és a hibák valószínűségét a ragasztás során.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!