Sebessége: 5 Gbps

2019.09.30. 15:25

A mostaninál is nagyobb jövőt jósolnak a wifinek

Húsz éve jelent meg a vezeték nélküli a hálózat, a wifi, amely napjaink egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológiája.

Forrás: Shutterstock

A Cisco előrejelzése erőteljesen fogalmaz: szerintük 2022-re a wifi lesz a legfőbb internetes kapcsolódási pont, az internetes forgalom 59 százaléka wifi hálózatokon keresztül zajlik majd.

Az elmúlt két évtizedben a vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációi jelentek meg. Még 1999-ben fél tucat technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) szervezetet. Ugyanazon évben, szeptember 30-án kereskedelmi forgalomba kerültek az első eszközök, amelyek a 802.11b vezeték nélküli LAN szabvány alapján működtek. Ezzel kezdetét vette a vezeték nélküli hálózatok, másnéven a wifi korszaka.

Az idén a wifi 6 új korszakot nyit:

az új generációs wifi 6 már másodpercenként 5 Gigabit (Gbps) sebességet biztosít.

Az új szabvány az 5G-vel azonos technológiai alapokra épül, de a két technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. A wifi 6 előnyei közé tartozik, hogy kevésbé meríti le a kapcsolódó eszközök akkumulátorait és összességében sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt.

Még magasabb átlagsebességre számíthatunk

2018-ban már több mint 13 milliárd wifi eszköz volt használatban, vagyis ma világszerte mindenkire közel 2 wifi eszköz jut.

A wifi hotspotok, vagyis a nyilvános, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok száma 2011-ben egymillió volt. A Cisco becslései szerint 2021-re a hotspotok száma világszerte meghaladja majd az 500 milliót, ami a 10 évvel ezelőtti érték 500-szorosa.

2022-ben még magasabb lesz az átlagsebesség: előrejelzések szerint 2022-ben az átlagos wifi kapcsolat sebessége eléri a másodpercenkénti 54,2 megabitet (Mbps), vagyis több mint duplájára növekszik a 2017-es 24,4 Mbps-hoz mérten.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!