Először magyar számlán mosták át

2019.09.09. 08:10

A főnök hangjával, gépi úton csalták ki a pénzt

Nem csupán játszadozásra, hanem a világon először – de legalábbis az elsők között – lopásra használták a deepfake csúcstechnikát.

Többször írtunk már a mesterséges intelligenciát használó deepfake technikáról, amely például élő, vagy régen halott szereplők arcát másolja mások mozgóképen látható testére.

Ezúttal egy beosztottat a főnöke hangjának „élő másolatával” vettek rá hatalmas összeg átutalására.

Mint a The Wall Street Journal cikkéből kiderül, egy brit energiaipari vállalat igazgatóját csapták be a mesterséges intelligenciával dolgozó, deepfake technikával, hogy 220 ezer dollárt vezessen át

egy magyar beszállító számlájára.

A félrevezetett cégvezető gondolkodás nélkül utalt, mert a telefonban megszólaló nemcsak a tökéletes hangon, hanem a főnök beszédének megszokott ritmusában, sőt, a német akcentusával beszélt. Kifogástalanul hozta a felettesét.

Eddig a magyar szál, mert a pénzt azonnal tovább is utalták egy mexikóira, majd számos banki mozgatással elveszett a nyoma.

Ez egyébként nem volt elég a tolvajoknak, még kétszer kísérletet tettek a lopásra. Ekkor azonban az áldozat már gyanút fogott, és felhívta – úgymond visszahívta – a főnökét, egyeztetni a dolgot.

Új, váratlan veszélyforrás

Úgy tűnik, a technológia a hamisított meztelenkedéseken és a politikai manipulációkon túllépve, a tolvajok kezében is sikeres eszköznek bizonyulhat.

A The Verge szerint hamarosan fenyegető pénzügyi és jogi következményekkel járhat a deepfake elterjedése.

Egyébként a Post a Symantec kiberbiztonsági cégre hivatkozva azt állítja, nem ez volt az első eset.

Szerintük már három ilyen mesterséges hanggal manipulált csalás is megtörtént, amelyek során szintén arra vettek rá cégeket, hogy pénzt utaljanak hamis számlákra. A Symantec közölte, az egyik átverés millió dolláros veszteséget okozott.

Ideje felkészülni a deepfake hétköznapjaira

A előbbi esetek rámutatnak a mesterséges intelligencia alkalmazásának árnyoldalaira, különös tekintettel a tetszőlegesen manipulálható videó- és hanganyagok létrehozására.

Eszünkbe juthat a Google Duplex szolgáltatása, amely valódi emberi hang utánzásával hív telefonszámokat, s intézkedik a felhasználó nevében.

Rabló-pandúr játék

Számos kisebb startup – ezek közül sok Kínában működik – hasonló szolgáltatásokat kínál okostelefonokra, néha igencsak megkérdőjelezhető adatvédelmi és -gyűjtési feltételekkel. Más csúcstechnológiai cégek és egyetemek kutatócsoportjai ellenben a deepfake kivédésére szolgáló szoftvereket fejlesztenek.

A deepfake tehát itt van, s úgy látszik, valódi veszélyekre kell felkészülni „hamis” technológia miatt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!