3D-nyomtatással készült

2019.05.01. 07:53

Sejtméretű robotok szállítanak gyógyszert a tumorokba

Olyan mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni a véráramból, hogy gyógyszert szállítsanak a tumor belsejébe, vagy a betegség uralta területre.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Pavel Chagochkin

A Science Advances című tudományos lapban bemutatott tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy

a baktériumok által inspirált robotok átlépik a vérerek falát,

amely a hatóanyagok nanorészecskéi számára az elsődleges akadályt jelenti.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által tervezett robot mérete csaknem akkora, mint egyetlen sejté. Egy apró csavarvonalból áll, amely

ahhoz az ostorhoz hasonlít, amelyet sok baktérium a mozgáshoz használ.

A robotok 3D-nyomtatással készültek és a mágnesesség érdekében nikkel borítja őket. A tudósok létrehoztak egy mikrofluidikus rendszert, amely a tumorokat körülvevő vérereket utánozza. A gél borítású csatorna 50-200 mikronnyi széles és lyukak vannak rajta, így a tumorok közelében lévő szakadt ereket szimulálja.

A Science Advances illusztrációján a robotok a szembe hatolnak.

Mágneses mező hatására az apró csavar forogni kezd és átúszik a csatornán, 200 nanométernyi polimerrészecskéket tolva a modellszövetbe. A részecskék kétszer mélyebbre hatoltak be a szövetbe, mint a mágneses robot nélkül.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!