Létfeltétel, nem játék

2019.02.26. 10:45

Sokaknak nem az okostelefon felszereltsége a probléma

Bár a barcelonai okostelefonos világkonferencián (MWC, Mobile World Congress) dőlnek ki az új csodák, sokfelé a világban még nem ez a hír.

Fotó: Shutterstock

Ezen a héten Barcelonában bemutatják az egymással vetélkedő csúcstechnológiákat.

A fejlesztések vezető hírek lettek a világsajtóban, hogy miként lehet meghajlítani az amúgy rendkívül törékeny érintőképernyőt, tapogatás helyett a levegőben legyezve vezérelni a készüléket, 5G-vel hasítani az adatokkal, s egyre több kamerával készíteni a mind pontosabb fotókat.

Versenyezni egyre hajmeresztőbb újdonságokkal kell a vevőkért, mert az okostelefonos piac szűkül: kevesebb potenciális vásárló kegyeiért vetélkednek a gyártók.

(És tapasztaljuk, az egekbe emelik az áraikat, hogy ne csökkenjen a nyereségük. Szerencsére mindig jönnek a piacra frissen belépő cégek, de ahogy a „no name” kategóriából kilépnek, az áruk is meglódul.)

Közben pedig több milliárd embernek nincs semmilyen okostelefonja, nemhogy táblagéppé hajtogatná ki, vagy egyszerre négy-öt kamerával exponálná a fotóit.

Pedig – tápláljon valaki bármilyen érzelmeket a technika iránt – az okostelefon, és általa

a mobil internet-elérés ma már egyáltalán nem luxuscikk,

hanem a társadalmi-gazdasági fejlődés egyik kulcsfontosságú záloga.

Ráadásul különösen az lenne éppen azokban az országokban, amelyekben nincsenek helyettesítő infrastruktúrák, amelyek biztosíthatnák a lakosság nagy részének az internet hozzáférését. Vezetékes telefonhálózat, tévé, számítógépek híján egyedül az okostelefon az, amin keresztül tájékozódhatnak a világ eseményeiről, érintkezhetnek a családjukkal, munkát és megélhetést szerezhetnek.

A mobilszolgáltatókat és más ipari szereplőket képviselő globális iparági csoport, a GSMA által közzétett előrejelzés szerint 2018-ban a világszerte elterjedt okostelefonos adatátvitel mindössze 60 százalékát adta a mobilhálózatok forgalmának.

Infographic: Where Smartphone Adoption Is Still Poised for Growth | Statista

A legkevesebb korszerű készülék a szubszaharai Afrikában (36%), a legtöbb pedig nem éppen váratlan módon Észak-Amerikában (80%) található.

Csak remélni lehet, hogy a GSMA előrejelzése az okostelefonok 2025-re várható elterjedéséről pontosnak bizonyul majd.

Az iparág arra számít, hogy az elhagyatott régiókat bevonva a készülékek penetrációja ekkor éri el majd a 79 százalékot.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!