Ország-világ

2021.02.08. 05:50

Szibériai hideg érkezik – hétvégén megint igazi tél lesz

Néhány nap tavasz után csütörtöktől ránk zúdul a hideg, nappal is fagypont alatt marad majd a hőmérséklet, éjszaka mínusz 20 fok is lehet és 80–110 kilométer per órás szél várható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szerdáig marad az évszaknál enyhébb idő, de folyamatosan csökken majd a nappali hőmérséklet és sok csapadék várható eső, havas eső formájában. Északnyugaton, a magasabb, hűvösebb helyeken ez havazásra vált majd.

Csütörtök reggeltől mindenütt drasztikus lehűlés érkezik.

Az Észak-Európa felett felgyülemlett, szibériai eredetű hideg légtömeget egy mediterrán ciklon, viharos szél kíséri hazánk felé a hét közepén. Óránként 60–80 kilométer per órás szél lehet, de a Bakonyban, az Alpokalján, a Balatonnál, a Pilisben, ennél is nagyobb szél és 110 kilométer per órás széllökések is lehetnek.

A sarkvidéki hideget viharos szél és havazás is kísérheti, a hétvégi reggeleken országszerte mínusz 10 fok alatti hőmérsékletre számíthatunk, a fagyzugos helyeken mínusz 20 fok alá hűlhet a levegő.

A távolabbi kilátások még nem biztosak, de most úgy látszik, hogy a folytatásban is tartósan fagyos időre készülhetünk, így jó eséllyel befagy majd a Balaton is. Januárban ez már egyszer elkezdődött, de akkor az enyhülés hamar véget vetett a folyamatnak – írja a Ripost.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!