hatalmas áttörés

2021.04.29. 17:02

Ez jó hír! Az év végén elérhetővé válhat a Pfizer koronavírus elleni tablettája

A Pfizer még március közepén kezdte meg a Covid–19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelését, ami hatalmas áttörés lehet.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid–19-betegséget okozó SARS-CoV-2 új típusú koronavírus ellen. A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitisz C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva – közölte az amerikai gyógyszeripari vállalat.

A Pfizer szerint ez a molekulafajta jól tűrt kezelés lehet a koronavírus ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat.

A vállalat tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában, kórházban kezelteken.„Együtt a két – szájon át szedhető és intravénás – jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét” – mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

A Pfizer anti-Covid-tabletta már ebben az évben elkészülhet

Csaknem 60 embert vontak be a márciusban elkezdett tesztelésen, most kiderült, hogy az első emberkísérletek májusban fejeződnek be. Egy másik vírusellenes anyagot tanulmányozó szakértő szerint a hatékony gyógyszerek örökre véget vethetnek a lezárásoknak.

Fotó: Shutterstock

A Pfizer PF-07321332 első fázisú próbájának május 25-én lesz vége

A vírusellenes tabletta „erős antivirális aktivitást” mutatott a laboratóriumban, és most biztonsági teszteken vesz részt. Az Egyesült Királyság kormánya elkötelezett amellett, hogy ősszel vírusellenes gyógyszereket fejlesszen a Covid–19 ellen. Kevin Blyth szakember szerint, a tabletta „hatalmas előrelépés lenne” – írja a Daily Mail nyomán a Metropol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!