Bulvár-celeb

2021.04.27. 19:00

Álmában szexel? Ritka betegség lehet az oka

Az alvajárás egyik ritka fajtája a szexszomnia, amikor az alvó különféle szexuális tevékenységeket végez öntudatlanul.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az alvajárás egyik ritka fajtája a szexszomnia, amikor az alvó különféle szexuális tevékenységeket végez teljesen öntudatlanul. A szexszomnia férfiaknál gyakoribb, akik akár erőszakot is elkövethetnek, míg a nőknél általában kimerül nyögésekben és alvás közbeni maszturbációban – írja az Origo.

A férfiak hajnali, ébredéskori péniszmerevedése közismert. Az viszont kevésbé, hogy a 13 és 79 év közötti férfiak pénisze éjszakánként összesen nagyjából 90 percet van merev állapotban. Ez a merevedés rendszerint a gyors szemmozgásos (REM) alvási fázisban következik be, amikor az álomlátás is. A kutatók megmérték, hogy a merevedés átlag 85 percenként következik be éjszakánként, és akár 25 percig is eltarthat. Evolúciós okára azonban eddig még nem találtak semmilyen magyarázatot.

Az éjszakai merevedések külön furcsasága, hogy azokban az alvási szakaszokban történik, amikor testünk bénultan fekszik, mert kikapcsol az agy mozgási központja. A bénultság azért szerencsés, mert enélkül – ahogy kóros esetekben megfigyelhető – súlyos sérüléseket okozhatnánk magunknak és velünk alvó partnerünknek, ugyanis „eljátszanánk” az álomban történő eseményeket, és esetleg csapkodnánk, rugdalóznánk – írja Jesse Bering pszichológus a Scientific American blogjában.

A legújabb kutatások szerint az alvás közbeni öntudatlan szex, a szexszomnia az alvajárás egyik – szerencsére ritka – altípusa lehet.

A szexszomnia kiváltó okai

2007-ben Monica Andersen pszichobiológus munkatársaival elemezte a szexszomniás eseteket, és eredményeiket a Brain Research Reviews szakfolyóiratban tették közzé. Azt tapasztalták, hogy az alvás közbeni szex legfőbb kiváltó okai a kialvatlanság, a stressz, az alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, a rendkívüli fáradtság és a túlzott éjszakai fizikai aktivitás. Megállapították azt is, hogy a 35 év alatti férfiaknál a leggyakoribb.

A szexszomnia egyik legfurcsább velejárója, hogy az alvó személy illetlen viselkedése néha olyan ember felé irányul, aki az ébrenlét alatt nem különösebben vonzó számára.

A Medicine, Science and the Law folyóirat 1996-os számában szerepel egy eset, ahol egy valószínűsíthetően heteroszexuális kadétot katonai bíróság elé állítottak homoszexuális erőszakért. A férfi bemászott egy katonatársa ágyába, és a nemi szerveit simogatta. A vádlottat végül felmentették, miután a bíróság elfogadta, hogy a vádlottnál nem volt erekció – a szexszomnia nem mindig jár merevedéssel –, ami azt igazolta, hogy az eset aligha volt tudatos, hanem csak egy bizarr alvajárási esemény.

A szexszomnia kezelése

A rendellenesség szerencsére nagyon jól reagál a gyógyszeres kezelésre, a lefekvés előtt bevett kis dózisú antidepresszáns az esetek többségében megoldja a problémát. Az alvajárással, szexszomniával és hasonló alvásproblémákkal mindenképp érdemes felkeresni az orvost, mielőtt valamilyen komolyabb baj történne.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!