Olimpia2020

2021.07.27. 07:58

Milák: Csak az egyéni csúccsal leszek elégedett

A 21 éves úszó egyéni csúcsa egyben a világcsúcsot is jelentené férfi 200 m pillangón.

KOVÁCS ERIKA

Hungary's Kristof Milak competes in a semi-final of the men's 200m butterfly swimming event during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Aquatics Centre in Tokyo on July 27, 2021. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND

Milák Kristóf az első, Kenderesi Tamás az ötödik helyen jutott be férfi 200 m pillangó fináléjába a tokiói olimpián. A magyar idő szerint hajnali elődöntőt követően mindketten nyilatkoztak a Nemzeti Sportnak az úszásukról.

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a férfi 200 m pillangó döntőjébe, majd úszása után elmondta, hogy a fináléban egyéni csúcsot úszna, ami egyben a világcsúcsot is jelentené.

– Feltette az egyik lábát a rajtkőre, körbenézett, és tényleg mosolygott a középdöntő előtt néhány másodperccel?

– Jól éreztem magam, örültem: nem szabad mosolyognom?

– Hogyne lenne, csak nem nagyon lát az ember úszót mosolyogni ilyenkor.

– Engem most látott. Nincsenek ugyan szurkolók, mégis nagyon jól érzem magam.

– Az előadás része volt az is, hogy az utolsó tíz méteren majdhogynem megállt?

– Éreztem egy kis fáradtságot a végén. Már eleve nem ébredtem olyan jól ma, mint tegnap, beszéltük is Kenderesi Tamással, hogy az időjárás-változást, ezt az enyhe tájfunszerűséget mindketten megéreztük.

– Az előfutamban 1:53.58-at úszott, és azt mondta, a középdöntőben is ilyesmit akar, nem akarja magát pörgetni, mert nincs rá szükség. Pörgés nélkül ráadásul délelőtt jött egy 1:52.22-t...

– Ez történt.

– Na, de mégis.

– Gondolkodtam az uszodába jövet, hogy nem biztos, hogy nem kellene mégis komolyabban vennem kicsit a középdöntőt, akkor mégis jobban érzem az iramot – ha úszok egy erősebbet, abból könnyebb ráállni a döntős időre. Direkt nem mondok semmit, de csak az egyéni csúccsal leszek elégedett.

Kenderesi Tamás az ötödik legjobb idővel jutott túl a középdöntőn, amihez kellett egy fantasztikus hajrá. Azt vallja, hogy a taktikán nem változtat majd a fináléban sem.

– Nem lehetne, hogy ne hozza ránk a szívbajt?

– De miért, nem a végén kell igazán jönni?

– Igaz. Tartott a középdöntőtől, és túlélte!

– Tartottam bizony, ráadásul reggel majdnem megpusztultam, amikor fel kellett kelnem. Kicsivel jobb időt szerettem volna, és ez sikerült is volna, ha nem négy órát alszom.

– De mit csinált?

– Pörgött az agyam. Bármit is úszom, nekem azt fel kell dolgoznom, és nem tudok elaludni. A kimaradt órákat biztos, hogy pótolom délután.

– Hogy aztán a holnapi döntőben...?

– Hasonló taktikával szeretnék úszni a döntőben is, nincs ebben semmi titok. A mezőny nagyobb része fogható ezzel a taktikával, meg aztán nekem ez megy, ez már bebizonyosodott, úgyhogy nem is szeretnék változtatni.

– Az egyéni csúcsával kifejezetten szépen szerepelhet, sőt, lehet, hogy nem is kell ahhoz rekord.

– De azért én szeretnék egyéni csúcsot úszni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!