secap

2018.11.22. 07:32

Újabb uniós forrásokban reménykedik Komárom-Esztergom

Komárom-Esztergom megye továbbra is elkötelezett a környezetvédelem mellett.

Petrik József

Komárom-Esztergom megye továbbra is elkötelezett a környezetvédelem mellett.

Forrás: Beküldött fotó

A Fenntartható energia-és klíma akcióterv vidékfejlesztési közösségeknek című projekt, a SECAP-tervek megléte, a következő, 2021–2027-es új uniós ciklusban, az energiahatékonysági és megújuló energiák hasznosítását célzó támogatások lehívásának elengedhetetlen feltétele.

A megyei önkormányzat szervezte azt a SECAP projektzáró konferenciát, melynek résztvevőit, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke és dr. Botos Barbara, helyettes államtitkára köszöntötte. A fórumon kiderült, hogy a SECAP-tervek megléte már csak azért sem közömbös szűkebb hazánk számára sem, mert azok meghatározzák milyen beavatkozási pontokat azonosítanak majd, amelyekre alapozva aztán hatékony projektfejlesztéssel uniós források nyerhetők.

Megyénk maximálisan elkötelezett a környezetvédelem mellett, hiszen 2014-ben a megyék közül az elsők között újította meg környezetvédelmi programját, csatlakozott a „klímavoks” nemzetközi klímavédelmi összefogáshoz és március elsején elfogadta a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból készített 2017–2030-as időtávú megyei klímastratégiáját is. A megyei önkormányzat a rendezvényen a projektben szakmai együttműködő partnerként résztvevő Leader Vidékfejlesztési Közösségek munkáját egy tanúsítvány átadásával is elismerte.

Az átadott tanúsítványok nem csupán az elvégzett magas szintű szakmai munka elismerései voltak, hanem a projekt keretében megszerzett és a jövőben hasznosítható ismeretek elsajátítását is igazolják. A tanúsítványokat a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület képviseletében Sógorka Miklós, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség nevében Schunder Tibor elnökök és a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület nevében Priegl Jánosné, munkaszervezet-vezető vette át.

Dr. Botos Barbara az energiapolitika és a klímavédelem stratégiai kérdéseit és összefüggéseit vázolta fel bemutatva a terület hazai és nemzetközi szabályozási környezetét is. A téma aktualitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Országgyűlés a napokban fogadta el a 2030-ig szóló II. Nemzeti Éghajlat-változási stratégiát.

Vélemények

Hummel Rudolf projektmenedzser elmondta, hogy a megyei önkormányzat klímavédelmi tevékenységét idén márciusban „klímatudatos önkormányzat” díjjal ismerték el. Borsó Tibor, a közgyűlés alelnöke a jelenleg futó és a jövőben tervezett környezetvédelmi projekteket ismertette. Megjegyezte, hogy a SECAP projekt sem ért véget. Az október végén benyújtott terveket két év múlva felül kell vizsgálni, bemutatva, hogy a 2030-ra tervezett 40 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkenést szolgáló intézkedések megvalósítása milyen ütemben halad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!