támogatás

2021.10.27. 20:34

Több mint egymilliárdos beruházásnak hála jobb élet vár sokakra Esztergomban

Átadták az IRMÁK Nonprofit Kft. 1,4 milliárd forintos beruházásának keretében épített Esztergom-kertvárosi szociális szolgáltató központját, valamint a hozzá kapcsolódó lakóházakat.

Walczer Patrik

Átadták az 1,4 milliárd forintos beruházásból épített Esztergom-kertvárosi szociális szolgáltató központját, valamint a hozzá kapcsolódó lakóházakat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Szebenszki János, a vállalat ügyvezetője felidézte: korábban megvizsgálták, hogy milyen módon lehet kisebb lakóközösségbe költöztetni azokat, akik eddigi életüket egy több száz fős intézményben töltötték. Céljukat, vagyis a csobánkai Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthon kiváltását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósíthatták meg. Méltatta az esztergomi és a kesztölci önkormányzatot, hiszen támogatták őket abban, hogy megépülhessenek a lakóházak.

Megtudtuk azt is, hogy a szolgáltatóközpontban a nappali ellátás zajlik majd, de fejlesztő foglalkozásokat is tartanak az épületben, de a házi segítségnyújtás is ott zajlik majd. Méltatta dr. Völner Pált, a térség ország­gyűlési képviselőjét, aki a projekt során átlendítette őket a nehézségeken.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte: az állami támogatásból megvalósult beruházás közösségformáló erővel is bír, egyúttal bízik benne, hogy az ellátott személyek sokkal minőségibb életet élhetnek az új lakóotthonokban. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért felelős államtitkára összegezte, az 1,4 milliárdos támogatás felhasználásával 125 ember életkörülménye nagymértékben javult.

Ismertette azt is, hogy az országban összesen 206 helyszínen mintegy 25 milliárd forint értékben épülnek lakóotthonok az ellátottak számára. Az ünnepség végén a bejáratnál dr. Völner Pál, Fülöp Attila, Szebenszki Balázs, az IRMÁK Nonprofit Kft. cégvezetője, és Kiss Dávid, az intézmény egyik lakója vágta át a szalagot.

Korábban tiltakoztak a lakosok

A lakóházak és a szolgáltatóközpont építése előtt lakossági fórumokat is rendeztek az érintett településeken. Volt, ahol heves ellenállásba ütköztek és emiatt az IRMÁK más helyszínek mellett döntött. Az átadóünnepségen is elhangzott: az emberek félnek az ismeretlentől, ezért fordulhatott elő az, hogy erősen tiltakoztak az új lakók ellen. A helyzet sokat változhat azáltal, hogy a nagy intézményekből lakóközösségbe költöztetik az érintetteket, illetve azzal is, ha a közbeszéd tárgyává válna a fogyatékossággal élők helyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában