motorsport

2020.02.09. 20:14

Százötvennégy kupával büszkélkedhet a Gerecse motocross bajnoka, Szatyina Gábor

Sokan vannak megyénkben olyan kiválóságai a technikai sportoknak, akik országos szinten is rendszeresen ott vannak a versenyek után a dobogón. Közéjük tartozik immár másfél évtizede Szatyina Gábor, aki a motocrossból „nyergelt át” az endurocrossba.

Mórocz Károly

Forrás: beküldött

– Már gyerekkoromban motoroztam mindenféle kétkerekűvel – mondja Szatyina Gábor. – Akkoriban persze még csak a pálya széléről néztem a versenyeket. Tizenöt éve úgy döntöttem, hogy elindulok egy tatai motocross-versenyen. Először nagyon nagy volt az izgalom, hiszen nem tudtam, mi vár rám. Ahhoz hasonlíthatom az érzést, mint amikor valaki először ugrik fejest a mély vízbe. Nem mondom, hogy előkelő helyen, de azt sem, hogy nagyon rossz helyen végeztem. Negyvenen álltunk rajthoz, végül a 18. helyen értem célba. Az érzés, ami ott ért, magával ragadott. Úgy éreztem, hogy ez az adrenalinlöket kell nekem, újra és újra.

Ötödik kísérlete után vált valóra nagy álma

Nagy hagyománya van a magyar motorosok körében a Királyválasztó versenyeknek. Szatyina Gábor 2013-ban végzett az első helyen, ő lett a Dombok Királya. Az MXonline-nak akkor adott interjújában elmondta, hogy ez volt már az ötödik kísérlete, hogy megmérettesse magát a különleges versenyen, többször is második lett. – Kemény kétórás futam volt – mondta. – A felvezető után éreztem, tetszik a pálya, mert pont ilyen terepen edzettem.

Nagy része az erdőben volt, és az extrém szakasz is igen megnehezítette a versenyzők dolgát. Kellett figyelni az akadályokon, mert egy esés miatt sok időt lehetett veszíteni. ... Ami nekem nagy izgalmat és nehézséget okozott, hogy ki kellett jönnöm tankolni, az ellenfeleimnek pedig nem. Ezért az első órában nagyon igyekeztem, hogy sikerüljön annyi előnyt szereznem, hogy ne veszítsek sok időt a tankolással és persze pozíciót sem. Kitartóan küzdöttem, hatalmas érzés volt elsőként beérni a célba.

Elkezdett edzeni és sokat motorozni. Megismerkedett Horváth Ferenccel, a népszerű Öcsi bácsival, akitől rengeteg segítséget kapott az edzésekhez és a motocross alapjainak elsajátításában. Úgy döntött, hogy a 2006-os magyar motocross-bajnokságban is elindul. Így is történt, sikerült a B kategóriában az országos bajnokság 2. helyét megszereznie.

– Attól a pillanattól tudtam, hogy folytatni akarom, és még jobb eredményeket érek el – mondja a versenyző. – A következő évben a Speed-Tech MSE-hez igazoltam. Folytattam a menetelésem, abszolút bajnok lettem A kategóriában. Újabb lépcső, mérföldkő volt, amikor 2008-ban, a Motocross Extra kategóriában az országos bajnokság ezüst­érmese lettem. Ezután úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam egy másik területen, ez az endurocross volt.

Rögtön, már az első évben sikerült a dobogó 2. fokára állnia a másodosztályban, majd felkerült az Endurocross I. osztályába, a mai napig itt húzza a gázt, itt próbálja a legjobbat kihozni magából. Tizenegy évvel ezelőtt sikerült a dobogó 3. fokára állnia, valamint tagja lett a csapatbajnokságon aranyérmes együttesnek, ezt megismételte 2010-ben, amikor egyéniben Páros Endurocross CrossContry-ban és az ob-n egyaránt ezüstérmes lett, az utóbbit megismételte 2011-ben is.

Ekkor úgy döntött, szünetelteti a versenyzést. Mint mondja, ez nem tartott sokáig, mert nagyon hiányzott a versenyzés előtt és közben „kapott” adrenalin, no meg a motoros közeg. Így 2013-ban újból rajthoz állt, új reményekkel. Felkarolta, támogatta a Gerecse Motor és a Gas Gas Hungary – a Gerecse Motor MSE színeiben folytatta.

– A visszatérés nem sikerült rosszul, ezt igazolja az Enduro Országos Bajnokság 4. helye, az endurocross ezüstérem, valamint az extrém enduro ezüst­érem – sorolja Gábor. Hozzáteszi, nagyon büszke arra, hogy 2013-ban ő kapta meg a Dombok Királya címet. Újabb érmeket szerzett, két évvel később az Enduro­cross Bajnokság E1 kategóriájának bajnoka lett. Ez annyira nagy lökést adott, hogy még jobb szeretett volna lenni.

Elkezdett motoros edzésekre járni a Kerner Motocross Schoolba, ifjabb és idősebb Németh Kornélhoz. Meg is lett az eredménye, hiszen az elmúlt három évben összesen 11 érmet szerzett csapatban és egyéniben az országos versenyeken.

– Tavaly év végén egyfajta leltárt készítettem – folytatja Szatyina Gábor. – Százötvennégy kupa került hozzám, ebből aranyérem mellé ötven­nyolc, az ezüstökhöz hatvanhárom, a bronzok kísérőjeként harminchárom. Mindezt értékelve az idén megkaptam a Vértessy Zsolt vándor különdíjat, amire nagyon büszke vagyok, rengeteg munkám és energiám van benne. Nagyon sokat köszönhetek a támogatók mellett feleségemnek, nélküle nem tartanék itt.

Az idei évre is vannak nagy terveim, a fő célom egy magyar Enduro bajnoki cím megszerzése. Többször voltam harmadik és második helyezett, bízom benne, hogy sikerülni fog. Tavaly csak pár pont választott el a bajnoki címtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!