szövetkeznek

2017.11.13. 06:55

Akár 50-70 ezer forint „mellékesre” is szert tehetnek a nyugdíjasok

Országszerte gombamód szaporodnak a nyugdíjas-­szövetkezetek. Immár Tatabányán is lehetőség nyílt az ilyen típusú foglalkoztatásra.

Várvizi Tamás

Tízezrekkel egészíthetik ki nyugdíjukat az idősek

Forrás: Shutterstock

A nyugdíjas-szövetkezetek a diákszövetkezetek mintájára alakulhatnak meg július elsejétől. A belépés feltétele, hogy az érintett öregségi nyugdíjban részesüljön, a nőknél emellett legalább 40 év munkaviszony is szükséges. Belépéskor egyszeri ezer forintos díjat kérnek, amit kilépéskor visszaadnak, továbbá egy üzemorvosi vizsgálatnak is alá kell vetniük magukat az érintetteknek.

„Passziváltatásra”, azaz a jogviszony szüneteltetésére is lehetőségük van az időseknek. A foglalkoztatási forma előnye, hogy nincs fixen meghatározva a fizetés mértéke (az a ledolgozott órák után jár), emellett csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le a keresetből, továbbá járulékbefizetési kötelezettség nem terheli az időseket, és társadalombiztosításra is a nyugdíj által jogosultak. Hasznos tudni ugyanakkor, hogy a szolgálati időbe ez a foglalkoztatási forma nem számít bele.

A munkáltató számára is kedvező lehet ez a foglalkoztatás, egyrészt mert az adminisztrációt nem ők, hanem a szövetkezetek (mint munkáltatók) végzik, valamint az szja-bevallás is a szervezet feladata.

A szövetkezetnek nem kell fizetnie szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást és áfát (fordított áfázás lenne, azaz a nyugdíjas szövetkezet által nyújtott szolgáltatás igénybe vevője fizetné az áfát).

Szépvölgyi Nóra, a tatabányai Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet ügyfélkapcsolati referense lapunknak elmondta: folyamatosan szerződnek a különböző cégekkel, és ugyan még csak néhány napja nyitottak, már tapasztalható érdeklődés a nyugdíjasok részéről.

Tízezrekkel egészíthetik ki nyugdíjukat az idősek
Forrás: Shutterstock

– Főleg fizikai munkaerőre lenne szükség a térségben. Nyomdaipari kisegítő munkára és gyártósori összeszerelésre várnak jelentkezőket, de a Jászai Mari Színház, Népház például ruhatárost, illetve jegyszedőt keres – fogalmazott.

Mint megtudtuk, akár arra is lehetőség van, hogy a környező nagyobb városokban, így Budapesten, Győrben, illetve Veszprémben is munkát találjanak a nyugdíjasok, a szervezetük segítségével.

Szépvölgyi Nóra azt is elmondta: önálló megélhetést ugyan nem biztosítanak a nyugdíjas szövetkezetek, ám, havonta akár 50-70 ezer forintos „mellékesre” szert tehetnek, akik belevágnak ebbe a foglalkoztatási formába.

Álló helyett ülő gépsor az autóipari beszállítónál

Ami a foglalkoztatási típusokat illeti, a bolti munka nagyon népszerű az idősek körében, munkáltatói oldalról pedig számos autóipari beszállító is keres operátori, ellenőri pozícióba, mérnöki munkára nyugdíjaskorú dolgozókat. Jelentős az érdeklődés még az önkormányzatok részéről, amelyek az egészségügy és az oktatás területén foglalkoztatnának ápolónőt, óvónőt, dajkát, valamint tanítót.

Információink szerint az északi régióban egyébként akad egy autóipari beszállító is, amely álló gépsorát már átalakította állóból ülővé (rögzített székeket szereltek be a munkasor mellé, hogy ne kelljen állni), éppen azért, hogy a nyugdíjasokat fogadni tudja. Emellett pedig az eddigi négy műszak (négyszer 12 óra) helyett hatórás műszakra váltanak (nyolcszor 6 óra).

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!