tél van, de...

2018.02.16. 07:13

Egy ellensége lehet most még a gyümölcsösöknek

A januári helyzethez képest érdemi változás nem történt a határban, tekintettel arra, hogy jelentős mennyiségű csapadék továbbra sem hullott. Pillanatnyilag a szőlőskertek és gyümölcsösök sincsenek durva veszélynek kitéve a hideg miatt.

Petrik József

A gazdák aggódnak: nehogy márciusban legyen meg a korai meleg böjtje

Szűkebb hazánk termőterületein egyelőre belvíztől nem kell tartani, legfeljebb lokálisan egy-egy tábla mélyebben fekvő részén alakulhat ki víznyomásos „földdarab”. A hótakaró hiánya sem okozott eddig kifagyást a szántókon, ugyanis extrém hideg nem volt. Ennek megfelelően az őszi vetések kedvező állapotúak. Jól teleltek, jellemző a kelésekre a megfelelő bokrosodás is.

Ez minden termőkörzetre jellemző, ám az enyhe tél növényvédelmi szempontból okozhat fejtörést a gazdáknak, termelőknek, mivel a hosszabban tartó hűvösebb időjárás elmaradt, nem gyérült a kártevők, kórokozók száma. A vetett területeken a nagyobb hőingadozások – hűvösebb-melegebb időszakok hirtelen váltakozása – azonban már jelenthet gondokat.

A szántóföldek mellett egyelőre a szőlőültetvények sincsenek veszélyben. Ezt erősítette meg Simecz Róbert, dunaalmási borász, Neszmély körzeti hegybíró.

– A rendkívül enyhe tél dacára a szőlőkben nem indult meg a rügyképződés – emelte ki a szakember. – Éppen ezért egy hirtelen zimankós időszak sem károsítaná még a kultúrát. Sőt, az áttelelő kártevők és kórokozók miatt még jól is jönnének a mínuszok, hogy csökkentsék az egyedszámukat. Ez ugyanis megkönnyítené a védekezést, csökkentené a költségeket, mivel elvileg kevesebb alkalommal kellene permetezni.

A körzeti hegybíró említést tett arról is, hogy tartósan langyos időben „megszűnhet” a rügyek mélynyugalmi állapota. Ám helyzetelemzése szerint, ennél jóval nagyobb veszélyt jelentene az ültetvényekre nézve, ha márciusban vagy áprilisban köszöntenének be a hirtelen és tartós fagyok.

Nagy Sándor, nagyigmándi mezőgazdasági vállalkozó jelentős gyümölcsössel rendelkezik, de még őt sem ejti kétségbe az elmúlt hetek szokatlanul enyhe időjárása.

– Eddig károsodás nélkül átvészelték ezt az évszakot a gyümölcsfák – hangsúlyozta az agrárgazda. – Ám nem volt hideg, így annak – a gombákkal és rovarkártevőkkel szembeni – ritkító hatása sem érvényesült. Az már egészen biztos, hogy többször kell majd a kártételük ellen védekezni. Viszont egy tartósan száraz, hideg időjárás már nem csak a kártevőknek, hanem a gyümölcsfáknak is betenne...

A téli trágyázási tilalom február elsejétől – a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat követelményrendszerének megfelelően – az őszi kalászosokban már nem érvényes. Sőt, február közepétől minden kultúrában megengedett, a nitrátérzékeny területeken. Ennek megfelelően most jellemzően az őszi vetésűek fejtrágyázása zajlik a földeken. A mezőgazdasági vállalkozók már nagyon várták ezt a pillanatot, mivel ez a kalász differenciálódás időszaka. Azaz, döntően befolyásolhatja az idei termés mennyiségét. Az őszi vetésű haszonnövények ezen fejlődési szakaszában ugyanis, ha bőséges a tápanyag, akkor azt a gyökérzetük azonnal fel tudja venni. Ekkor válik el, hogy egy-egy kalász úgymond húszszemes lesz vagy mondjuk ötvenkettő...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában