haladó régió

2018.03.31. 10:07

A jelent és a jövőt is szolgálják Bakonyalja új fejlesztései

Hamarosan jelentős felújítási munkálatok kezdődnek a Bakonyalja több településén, Kisbéren, Tárkányon és Bakonyszombathelyen is.

Goletz-Deák Viktória

Tárkányban Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Mészáros Tamásné polgármester avatott

Végre megújulhat a kisbéri Bánki Donát-szakiskola csaknem 50 éve épült elavult tanműhelye. A Nemzetgazdasági Minisztérium közel 53 millió forintos támogatásából az épület homlokzati és lábazati hőszigetelését végzik el, illetve az ablakokat is kicserélik.

Kisbéren a Bánki Donát-szakiskola csaknem 50 éve épült elavult
tanműhelye újulhat meg hamarosan

A felújítás bejelentésénél Czunyiné dr. Bertalan Judit arról beszélt, hogy a tanműhely az iskola lelke, hiszen a szakmát tanuló fiatalok tanulmányuk nagy részét itt sajátítják el. A támogatás segítségével sokkal komfortosabb, kényelmesebb helyen tanulhatnak majd. De egy szép, felújított épület a leendő diákok számára is sokkal vonzóbbá teszi az iskolát. Ráadásul az energetikai fejlesztésnek köszönhetően a fenntartónak és az iskolának a kiadásai is csökkennek, így több pénz marad eszközbeszerzésre.

A beruházás április második felében kezdődik, és az új tanévet már a felújított tanműhelyben kezdhetik meg a diákok.

– Egy községben néhány utca kiemelt jelentőségű, ilyen az iskolába, az óvodába, vagy például az orvoshoz vezető járda és út – mondta immár Tárkányban a képviselő, egy felújított út ünnepélyes átadásán.

A közel tizenötmilliós belügyminisztériumi támogatáshoz Tárkány önkormányzata további nyolc millió forintot tett hozzá. Ennek köszönhetően idén három utca újulhat meg összesen ezerkétszáz méteren.

Bakonyszombathely már régóta várta, hogy új óvodája legyen. A Benedek Elek Óvoda táncos műsorral készült a nagy eseményre. Jelenleg a gyerekek egy korszerűtlen régi grófi lóistállóból kialakított épületben vannak elhelyezve. Bár a telket a település már évekkel ezelőtt megvásárolta, az építkezésre nem volt pénze.

Dr. Gondos Judit, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Popovics György tették le az új bakonyszombathelyi óvoda alapkövét

Most a Települési és Területi Operatív Programnak köszönhetően 140 millió forintot kaptak az új óvoda megépítésére. A tervek szerint az intézménynek az év végéig kell elkészülnie, és két óvodai és egy kis bölcsődei csoport fogja birtokba venni.

„Aki óvodát épít, az a jövőbe, a település jövőjébe fektet be”

– vélekedett a képviselő.

(Fotók: Mazán Tibor és Nagy Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!