állati tetemek

2017.12.10. 17:22

Elgázolt állatot lát az úton? A fintorgás vagy sírás után ez a teendője

Olvasónk arról érdeklődött, hogy mi a teendő, ha állati tetemet pillant meg közúton.

F. K.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, az elhullott állat tetemének elszállítása, ártalmatlanítása a közút kezelőjét terheli. Országos közúton a tetemek attól függetlenül a zrt. hatáskörébe tartoznak, hogy belterületi vagy külterületi szakaszról van szó. Önkormányzat által kezelt aszfaltcsíkokon a feladatot a helyi polgármesteri hivatalnak kell megoldania.

Megyénkben a zrt. diszpécserszolgálatát a 34/819–450-es telefonszámon lehet elérni. Az útellenőri szolgálat munkatársai is kérik az intézkedést. A tetemet az eset közelében az útpadkára vagy a vízelvezető árokba helyezik, elszállítását illetékes, a feladatra szakosodott vállalkozás végzi el. Megyénk közúthálózatáról az elmúlt évben 147 tetemet szállíttatott el a zrt.

Ha vadról van szó, kötelezően értesíteni kell a területileg illetékes vadásztársaságot. A vad a vadászcsoport tulajdona, ha bárki más szállítja el, az eltulajdonításnak minősül.

(Nagykép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!