tesvérvárosok

2017.08.21. 09:23

Díszpolgári címet kapott Beke László, Környe polgármestere

Díszpolgári címet vett át Beke László környei polgármester Környe és Tardoskedd Szent István-napi ünnepségen a települések közötti jó kapcsolat ápolásáért.

Zs. K.

Beke László díszpolgár lett

A környező községek mellett Környe képviselői is részt vettek a felvidéki Tardoskedden rendezett Szent István-napi események programjain. Tardoskedd életében talán még fontosabb szerepet tölt be az ünnepség, hiszen ő a templom védőszentje és ehhez kapcsolódóan ilyenkor rendezik meg a búcsút és a falunapot is. Az idei események programja egy jubileumi ünnepséget is tartogatott a résztvevők számára, hiszen Tardoskedd és Környe tíz évvel ezelőtt szentesítette hivatalos partnerkapcsolati együttműködését a felvidéki községben.

Az ünnepi testületi ülésen Tóth Marián, a házigazdák polgármestere díszpolgári címet nyújtott át Beke Lászlónak, Környe polgármesterének a településeik közötti kapcsolat ápolásáért, valamint a határon átnyúló kulturális, sport- és közéleti együttműködés sokéves fejlesztéséért.

Tardoskedd és Környe kapcsolata az 1947-48-as kényszerű lakosságcseréhez köthető, amikor Környére is kitelepítettek tardoskeddi magyarokat. A két önkormányzat az együttműködési szerződést 2007-ben Tardoskedden foglalta írásba.

Beke László Környe polgármestereként fontosnak tartja a testvértelepülési szerződésben foglaltak alapján az önkormányzatok szoros együttműködésének fenntartását – hangzott el a méltatásban, a díszpolgár pedig nem kendőzte: nehéz megszólalnia. Az elismerést megköszönve kiemelte, hogy az mindenkinek szól, aki a kapcsolatért tesz, és úgy vélte, kicsit talán könnyű is volt a dolguk abból a szempontból, hogy egy, már a civil szervezetek által megkezdett úton kellett továbbhaladni. Köszönöm, hogy tardoskeddi polgár lettem! – fogalmazott.

A további díjak átadását, az ünnepi testületi ülést könyvkeresztelő, majd Buják Vince és Mészáros Imre közös kiállításának megnyitója követte. Buják Vince fafaragó alkotásai számtalan szlovákiai, magyarországi, erdélyi településen megtalálhatók, de Olaszországban is állnak emlékoszlopai. Mivel az elkészült munkái nagy részét elajándékozta, a kiállítás többségüket Mészáros Imre fotóin keresztül mutatja be a nagyérdeműnek. A tárlat létrejöttét a környei önkormányzat a kiállított félszáz kép keretének megvásárlásával segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!