gazdaság

2020.01.13. 07:24

Bővítené kapacitását a koreai SK

Egy második akkumulátorgyár építését tervezi a Komáromba betelepülő dél-koreai SK Innovation Co., az Egyesült Államokban és a Volkswagen ellátásához bővíteni készül Magyarországon épülő második gyárának a kapacitását is.

Kemma.hu/MTI

sk innovation

Kim Jun vezérigazgató a Las Vegas-i CES kiállításon a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az 1,7 milliárd dolláros beruházással épülő, évi 9,8 gigawattóra akkumulátorkapacitás előállítására alkalmas amerikai gyára mellé egymilliárd dolláros beruházással egy második, szintén mintegy 10 gigawattórás kapacitás előállítására alkalmas üzemet épít fel az autóipar növekvő keresletének a kielégítésére. Az első üzem 2022-ben kezdi meg a termelést.

A vezérigazgató arról is beszélt, hazánkban 10 gigawatt­óráról 16 gigawattórára tervezik bővíteni az építés alatt álló második üzemük akkumulátorgyártási kapacitását a Volkswagen igényeinek a kielégítéséhez. Hozzátette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Volkswagennel az üzem közös vállalattá alakításáról is.

Kim Jun hangsúlyozta, a cég megrendelés-állománya akkumulátorokra a tavalyi év végére 500 gigawattórára emelkedett az egy évvel korábbi 320 gigawattóráról. Kim Jun szerint 2025-re az eladott új autóknak globális szinten tíz százalékát adják majd az elektromos autók és húsz százalékát 2030-ban. Az SK Innovation akkumulátor-gyártási kapacitása 2030-ra eléri az évi 200 gigawattórát.

Bár a tájékoztatóban nem említettek pontos helyszínt, a portofolio.hu szerint a beruházás Komáromot érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!