Közelebb a természethez

2022.05.22. 18:13

Jól sikerült a madarak és fák napja a tardosi madárbarát óvodában

A tardosi ovi tavaly kapta meg a madárbarát címet. Az intézmény hatalmas udvarán rengeteg fa nyújt menedéket a kis tollasoknak, a gyerekek pedig madárcsicsergésben játszhatnak.

Petrik József

Tasnádi Éva nemcsak filmet vetített, de egy seregnyi „tárgyat” is bemutatott

Forrás: tardos.hu

A világon elsőként 1902-ben Hermann Ottó kezdeményezésére Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon és az európai államokban a hasznos madarak védelmét, amelyet 1902. március 19-én egy egyezmény keretében igyekeztek biztosítani. A települési rendezvényről, a madarak és fák napja tardosi történéseiről Szarkáné Csapó Zsuzsanna, a helyi óvoda vezetője mesélt. 

– Stílszerűen, madárcsicsergős, gyönyörű napra ébredtünk. A napon, amikor minden óvodában és iskolában a madarak és fák napját ünnepelik, óvodánk óriási előnyt élvez, hiszen hatalmas udvarunkon rengeteg fa nyújt menedéket a kis tollasoknak. Tavaly Madárbarát óvoda lettünk, és ennek szellemében figyeljük azóta is kertünk madarait. Odút helyezünk ki számukra, etetjük őket. A „kertünkben” található lepkeitatóban és tavunkban rendszeresen fürdenek és isznak is a madárkák – meséli Zsuzsanna. 

A mostani esemény másképp alakult. Vendég érkezett a Hétszínvirág óvodába, a Fiókás kör vezetője, Tasnádi Éva, akinek a programja érdekes és jól felépített volt. A 40-50 perces előadását a gyerekek odaadással figyelték. Éva nemcsak filmet vetített, de egy seregnyi „tárgyat” is bemutatott. Fészkeket, tojásokat, terméseket láthattak az apróságok. Sőt a madarak hangjait odavarázsolta a közösségi ház színháztermébe.

– Nagy élmény volt, és tanulságos, hiszen az udvaron a gyerekek már tudatosan próbálták kitalálni melyik madár dalolhat. A legnagyobb érdeklődést az emu és a strucc tojása váltotta ki, míg a legviccesebb fészek díjat a törpeegér gömbfészke kapta – jegyezte meg az óvoda vezetője.

A napot egy házi rajzversennyel zártuk, ahol csodaszép madarakat és fákat vetettek papírra a nebulók. A szebbnél szebb rajzok pedig az óvoda kerítésére kerültek ki. Így az ideiglenes kiállítást a falu lakói mind megcsodálhatták. Fontosnak tartjuk, hogy már az óvodások közel kerüljenek a természethez és ezáltal megismerjék annak sajátosságait. 

Sajnos, rengeteg gyerek ritkán tapasztalhatja meg az állatok és növények sokszínűségét, pedig ennek ismerete nélkülözhetetlen. Az oviban igyekeznek minél több ismeretet átadni, hogy bolygónkat és környezetünket óvják, védjék már fiatal korban. 

Hazánkban volt a világon az első - A világ első madarak és fák napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napja megszervezését minden alapfokú oktatási intézmény számára. A Jókai-kertben megtartott ünnephez 2018-tól csatlakozott az Év Fajai Fesztivál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában