Nagy ízvadászat

Idén is folytatódik a Nagy Ízvadászat, a 24 Óra gasztronómiai sorozata.
Pályázzon kedvenc receptjével!

Karácsonyi hallé felvidéki módra

Hozzávalók:

  • 3 pontyfej
  • 4-6 pontyszelet
  • 3-4 farok
  • ikra vagy tej; 1 kg nagyméretű makói vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg aszaltszilva
  • libazsír
  • 3 dl tejföl.

A megtisztított halfejeket, halszeleteket, kocsonyásító farokdarabokat egy lábasba tesszük. A hagymát felkarikázzuk, beborítjuk vele a húst, az egészet felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje, sózzuk, beletesszük a fokhagymagerezdeket. Igen kicsi tűzön három-négy órán át főzzük. Mikor a hús már megpuhult, hozzáadjuk az aszaltszilvát. Mikor már ragad a gőze, libazsíros-tejfölös habarással gazdagítjuk. Tálalásnál a leszűrt hallét a tányér aljára helyezett halszeltre öntjük, kiporciózzuk a szilvát is; a halfejet külön tálon kínáljuk. Ez a valószínűleg zsidó hagyományokon alapuló felvidéki étel különösen izgalmas lesz a másik karácsonyi hagyománytól, amit előételként fogyasztunk az ünnepi asztalnál: ostyaszeltet kenünk be fokhagymával és mézet csurgatunk rá. Elfogyasztása után ennek mézes morzsájára merjük rá a hallét a fenti módon.

Beküldő: Borbély Péter, ESZTERGOM

Karácsonyi hallé felvidéki módra

Receptkereső

Keresés a Nagy Ízvadászat 2007. évi receptjei között

Keresett kifejezés:
Megyei Piactér